Бременност

Стартира нов женски менструален календар онлайн

Може да проследите всяка аномалия на менструалния си цикъл онлайн

29.01.2013г. / 17 33ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Менструалният цикъл е ритмичен или правилен, когато менструациите се редуват през еднакви интервали. При част от жените точната периодичност на менструацията се запазва дори при съществени промени в живота им. При други, менструациите настъпват през различни интервали, като отделните интервали могат да бъдат нормални или патологични. В тези случаи менструацията се означава като аритмична или неправилна. Колебанията в интервала от 2-3 дни са твърде често явление.

Промени в ритъма могат да настъпят лесно при нервно-вегетативни и нервно-психични дразнения и особено при промени в околната среда. По време на пубертета, на климактериума, както и след раждания и аборти аритмичността на менструацията е често явление.

Свързани статии

Важна част от здравословния ритъм на тялото е и редовната честота на менструалния цикъл. За да сме сигурни, че всичко е наред, от малки момиченца сме научени да си водим женски календар, за да проследим честотата на цикъла.

Новият проект www.Period28.com стартира в Интернет, именно за да помогне на жените да проследят правилно менструалния си цикъл и да уловят всяка аномалия, която се случи.

Проектът се отличава от други календари с това, че не е необходимо да се въведе периода на цикъла, защото част от жените не го знаят, а дава прогнози за следващата менструация съобразно индивидуално посочените данни.

Пример: Когато въведете коректни данни за две последователни менструации, сайтът изчислява кога предстои следващата на база датите, посочени от Вас. Тези, които знаят периода на своя цикъл, може да го посочат в началото при регистрацията или да го променят във всеки един момент от настройките.

Времетраене: Менструационното кръвотечение продължава определено време и спира спонтанно. Средната продължителност на кръвотечението е 5 дни, като то е най-силно на втория и третия ден. Границите на нормата са между 3 и 5, максимално 7 дни. Обикновено продължителността на кръвотечението у една и съща жена е доста постоянна, като много по-рядко може да показва колебания. Ако разликата стане голяма, това е признак за известно патологично отклонение. Механизмът на спирането на кръвотечението при менструация е същият както при раждането: отворените кръвоносни съдове се притискат от мускулните влакна под действието на маточните контракции.

Изчислението което сайтът предлага е на база статистики за жените в световен мащаб, но всичко е много индивидуално. За жените, които искат да забременеят и да са сигурни кога точно са в овулация, най-добрият метод е тест за овулация, който се продава в аптеките.

Известни са и други методи за определяне на овулацията при жените като измерване на температура, самоизследване на слуз от маточната шийка и др., но според специалистите гинеколози те не са надеждни (например температурата на жената се влияе от редица други фактори).

Коментирай
Здраве и красота