Бременност

Колко деца може да роди една жена през живота си?

Как се чувства майка, родила 69 деца!

12.02.2013г. / 16 25ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Понятието „норма“ в репродукцията не съществува. Една жена може да износи и роди 5 деца, а друга – само 1.

Лекарите определят минимум 2 години за оптималната периодичност между две раждания. Това е минимумът, за който организмът й се възстановява. Макар че постиженията в съвременната медицина правят възможно жената да стане майка даже в тези случаи, когато здравето по принцип не й позволява.

Свързани статии

Детеродната възраст на жената е ограничена – средно тя е между 25 и 27 години, примерно от 18 до 45-годишна възраст. Има разбира се и случаи, когато жените раждат и след 45 години, но те се смятат за изключение.

Ако предположим, че единственото нещо, което жената ще прави в живота си е да ражда и отглежда деца, то средно за своята репродуктивна възраст тя ще може да зачене, износи и роди от 12 до 14 деца и то ако всяка бременност е едноплодна. Многоплодната бременност повишава риска и за майката, и за бебетата.

Рекорди и куриози:

Надя Сюлейман – през 2009 г. износва едновременно и ражда 8 деца, заченати инвитро. Надя събра много критика за това, че го е направила за да стане медийна звезда.

Рекорд по броя на ражданията държи британката Елизабет Гринхил. Тя е раждала 38 пъти и има 7 момчета и 32 момичета.

Най-многодетната майка е жената на руски селянин Федора Василиева, която по официални данни е родила 69 деца – от 1725 до 1765 г. От 27 успешни бременности тя е родила 16 близнаци, 7 тризнаци и 4 пъти по 4 близнаци. От 69-те й деца до зряла възраст доживели 66.

У нас сред отличниците за многодетно семейство са Павлови с 13 деца (без да броим ромските примери.)

За най-възрастната майка също имаме прецедент – преди няколко години 62-годишна българка роди две близначки, заченати инвитро.

Коментирай