Бременност

Боядисване на косата при бременност

Вредно ли е за бебето мама да използва боя за коса

19.02.2013г. / 11 00ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Може ли по време на бременност да се използва боя за коса и дали това няма да навреди на бебето? Мненията са противоречиви – колкото „за“, толкова и „против“. Най-важното е да знаем, че бременността не е пречка за поддържането на красотата на бъдещата майка. Напротив – това е най-щастливият период от живота на всяка жена. Ето все пак с какво трябва да се съобразите:

Свързани статии

Действително в състава на боите влизат много химически вещества, които през кожата на главата проникват в организма на майката. Но съвременните бои са щадящи и освен това тези вещества не са в голямо количество. Както се шегуват лекарите: „не си мажеш на филийка всяка сутрин боя за коса“ или „не си изливаш всеки ден върху главата шише с амоняк“. Всички вредни вещества се „филтрират“от плацентата.

Ако нямате бели коси и се боядисвате само заради красотата, може да направите почивка 9 месеца. Когато обаче косата ви е побеляла, не си струва да се чувствате грозна толкова дълго време, защото това ще навреди на самочувствието и настроението ви.

Ако сте чувствителни към миризмата на амоняк, може да използвате безамонячни бои или шампоан-оцветител.

Ако имате непоносимост към остри миризми, боядисвайте косата си на отворен прозорец.

Лекарите препоръчват по време на бременността като цяло да ограничите колкото е възможно козметиката за лице и тяло, химическите почистващи препарати вкъщи и по възможност да ползвате такива с биопроизход или домашни рецепти.

Вижте още:

Коментирай