Бременност

Вгорчиха живота на бременните – 9 месеца без шоколад

Опасен ли е кофеинът през бременността

26.02.2013г. / 12 33ч.
Надежда Маринова
Снимка: архив Az-jenata.bg

Снимка: архив Az-jenata.bg

Известно е, че лекарите препоръчват през бременността специален режим на хранене, защото храната и напитките оказват влияние както върху организма на майката, така и върху ембриона. Британските медици забраняват на бъдещите майки да ядат синьо сирене, препоръчват им да пият повече вода и да ограничат или съвсем да се откажат от кафето, пише BMC Medicine.

Изследването е проведено от специалисти в Норвежкия институт по здравеопазване и показва, че прекомерната употреба на кафе може да доведе до проблеми с теглото на бебето и да се отрази негативно върху продължителността на периода на бременността. В продължение на десет години били изследвани 60 000 истории на бременности.

Свързани статии

Резултатите показвали, че почти винаги ниското тегло на новороденото бебе се свързвало с злоупотребата на кафе от страна на майката по време на бременността. Това се отнася почти в еднаква степен за майките пушачки и непушачки – пушенето почти винаги означава недоносено бебе и риск от преждевременно раждане.

Не става дума, че цигарите съкращават периода на бременността, а кафето го удължава. Експертите изчислили, че всеки 100 мг кофеин понижава теглото на бебето с 20-28 г при очаквано тегло 3.6 кг. Същата порция кофеин увеличава срока на бременността средно с 5 часа.

Както е известно при новородени с ниско тегло много по-често се наблюдават различни проблеми със здравето и то през целия живот на детето.

„Кофеинът лесно преодолява бариерата на плацентата и прониква в кръвта на ембриона. А неговият организъм все още не може ефективно да преработи това вещество. Възможно е точно това да предизвиква намаляване на теглото и удължаване на гестационния срок.“ – казва съавторът на изследването проф. Верен Сенгпил.

И още един немаловажен детайл – експертите са изчислили, че не само кофеинът в кафето действа така. Същото действие има кофеинът в чая, газираните напитки, напитките с какао, шоколадът и сладкишите с шоколад. По последни данни на Международната организация за здравеопазване безопасното количество кофеин за бременните жени е 300 мг на ден. Някои страни самостоятелно са намалили препоръчваната норма до 200 мг. Сега експертите споделят, че количеството трябва да се намали още.

В препоръките на Американската асоциация на акушерите и гинеколозите на бременните се разрешава да пият не повече от 2 чаши кафе на ден. Традиционното американско кафе в чашка съдържа 100 мг кофеин. Една европейска чашка еспресо съдържа същото количество, две стандартни чаши разтворимо кафе – 200 мг, чаша чай – 75 мг, чаша газирано безалкохолно от 0,33 л – 32 мг, в едно блокче шоколад – 50 мг.

Коментирай