Бременност

Безплатни консултации за лечение на стерилитет в Първа АГ болница „Света София“

Инвитро центърът на Първа АГ болница „Света София“ с безплатни консултации за българските семейства с репродуктивни проблеми

25.03.2013г. / 16 01ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На 25 март 2013 г., в деня на Благовещение, в Първа АГ болница „Света София“ се проведе семинар за журналисти на тема: „Инвитро процедурата отблизо“. По време на събитието водещи лекари и ембриолози от Инвитро центъра на болницата представиха актуална информация за причините за стерилитет, методиките за лечение и чрез филм бе онагледено протичането на един инвитро цикъл.

Специалистите изтъкнаха факта, че през последните години образованата българка ражда все по-късно – над 33 – 35 години, което е съпроводено с по-сериозни проблеми в областта на стерилитета и пренаталната диагностика. Налице е отрицателен естествен прираст, а раждаемостта за миналата 2012 година бе отчетена като рекордно ниска. „Нашата социално отговорна позиция е да подпомогнем българските семейства с репродуктивни проблеми и затова взехме решение да обявим безплатни консултативни прегледи при специалистите от Инвитро центъра." – обяви пред медиите изпълнителният директор на Първа АГ болница „Света София“ д-р Иван Костов.

Безплатните прегледи започват днес (25.03.2013 г.) и ще продължат една седмица. Телефонът за записвания е 02/4470263.

Причините за стерилитет по принцип са разпределени по равно при мъжа и жената. Но все повече зачестява мъжкият фактор. Това се дължи на стреса, консумираната храна, условията на труд.

Свързани статии

„Важно е да се уточни, че стерилитетът не е болест, но е причинен от някакво заболяване, което протича незабележимо или един от двамата партньори не му обръща внимание." – поясни д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог-ендокринолог. Той допълни, че най-често това са ендокринните заболявания – хормонални смущения, неправилна обмяна на веществата, диабет, нездравословен начин на живот. Други фактори при жената са непроходимост на яйчниковите тръби, ендометриоза (смущения във функцията на матката), кисти, предишни аборти.

Урологът д-р Георги Лазаров обобщи, че при мъжете най-честите причини за стерилитет са вродените заболявания на мъжката полова система, хормонални смущения, хирургични намеси или възпалителни процеси.

Ембриолозите на центъра показаха нагледно как се извършва трансферът на ембриони. „При нас вече се извършват най-съвременни функционални тестове за биологична преживяемост и оплодителна способност на сперматозоидите." – каза Гергана Ингилизова, ембриолог.

Инвитро оплождането дава надежда на стотици семейства да имат свое дете, но този процес понякога е дълъг и мъчителен, съпроводен с разочарование и депресивни преживявания. Психологът Ирина Димова предупреди, че невъзможността едно семейство да има дете се отразява по различен начин на членовете му, а взаимоотношенията в двойката са подложени на изпитание. „Психиката на жената, която има проблем със забременяването, е много ранима. Често пъти се появяват депресия, изолация, чувство за вина, страх от промяна на отношенията с партньора, усещане за непълнота и криза на женската идентичност“ – уточни още Ирина Димова.

Коментирай