Бременност

Лекарства при бременност увеличават риска от аутизъм за детето

Нови изследвания почти доказват връзката между приема на някои медикаменти и появата на аутизъм

29.04.2013г. / 11 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Повечето бременни жени добре знаят, че по време на 9-месечния период, в който износват своето бебе, е почти немислимо да приемат каквито и да било лекарства. Възможни са изключения, но ако наблюдаващият ви гинеколог разреши и изпише лекарствата. И в такъв случай също трябва да сте много предпазливи, защото редица изследвания в САЩ са на път да докажат връзката между приема на медикаменти и появата на аутизъм в детето в по-късна възраст.

Свързани статии

Според проучванията, бременните жени, които приемат лекарства с рецепта срещу хронични заболявания като мигрена, припадъци, нервни пристъпи, депресия, увеличават неколкократно риска за поява на аутизъм у детето след време.

В изследване, публикувано миналата седмица в Журнала на американската медицинска асоциация, се обобщава, че дамите, пили лекарство срещу депресивни състояния, са увеличили тройно риска детето да развие аутизъм. Всякакъв вид антидепресанти също могат да носят риск за бебето.

Медицинските специалисти все пак се застраховат с думите, че не може категорично да се смята, че някои определени медикаменти водят до аутизъм, но със сигурност рисковете от появата му се увеличават и едва ли някоя майка би искала да поеме този риск.

Коментирай