Бременност

Защо не ми личи коремът?

Има много бременни жени в 6-7 месец, но почти без корем

17.06.2013г. / 11 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сигурно ви се е случвало да имате бременна приятелка, която в напреднала бременност все още няма корем? Да, в интерес на истината, немалък процент от бременните жени почти до края на бременността могат да се похвалят със съвсем малко коремче. Защо това е така обаче и може ли да е признак за проблем с бебето?

Свързани статии

Според специалистите не съществува определен размер на корема на бременната жена. При някои жени още в първите месеци, когато плодът е едва няколко сантиметра, коремът вече расте неимоверно и дори плашещо бързо. Докато при други дами коремчето е едва забележимо в 7-и месец! Щастливки, нали? Но всъщност, когато жената е много слаба и по време на бременността се е хранила разумно, със здравословна храна и предимно зеленчуци, супи, плодове, съвсем нормално е коремът да започне да й личи едва след 6-ия месец.

Повечето лекари обаче са единодушни, че размерът на корема е показател за развитието на бебето. Неслучайно всеки месец се измерва обиколката на корема, за да се проследи дали всичко е нормално. Ако коремът е по-малък от нормалното за периода на измерването, следва ултразвуков преглед, за да се установи теглото на бебето и неговото развитие. При прегледа се установява и количеството околоплодни води, които също влияят на размера на корема.

Друг фактор за големината на корема е височината на бъдещата майка. Когато жената е по-нисичка, нормално е коремът по-бързо да изскочи напред и да демонстрира своето присъствие. А високите жени са привилегировани и по-късно им проличава бременността. При всички положения, ако сте от дамите, на които бременността им проличава по-късно, то само може да се радвате от факта. Но задължително проследявайте бременността и развитието на плода с ежемесечната женска консултация, за да сте сигурна, че всичко е наред.

Коментирай