Бременност

Кога да си направим тест за бременност?

Най-подходящото време за такъв тест

15.08.2013г. / 16 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Едва ли има нужда да обясняваме какво представляват бързите тестове за бременност, които се продават във всяка аптека. Те удостоверяват наличието на бременност в рамките само на 2-3 минути, което е добра възможност да разберете какво се случва в тялото ви, ако изпитвате съмнения или пък месечният ви цикъл закъснява. Разбира се, най-голяма точност и тежест има прегледът при гинеколог, който след преглед с ехограф, ще може да каже дали сте бременна наистина, в коя гестационна седмица сте и как се развива плодът (ако сте бременна).

Свързани статии

Но знаете ли кога тестът за бременност ще отчете реален резултат? Най-обикновените тестове, които регистрират бременност чрез урината, всъщност засичат в нея  съдържанието на хормона човешки хорион-гонадотропин. Този хормон започва да се произвежда в тялото на жената, след като оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката. Това обаче обикновено се случва (разбира се, има и изключения), около 6 дни след оплождането на яйцеклетката. Ако вие сте бременна в действителност, нивата на този хормон постепенно ще се увеличават през 2-3 дни.

В такъв случай, ако имате съмнения за бременност, но половият акт, за който се съмнявате е бил преди по-малко от седмица, няма смисъл да правите тест за бременност, тъй като не е сигурно дали ще отчете вярно.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати