Бременност

Наднорменото тегло по време на бременност крие риск за детето

Риск от сърдечни проблеми и преждевременна смърт

05.09.2013г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Бременна жена. Снимка: Sxc.hu

Бременна жена. Снимка: Sxc.hu

Начинът на хранене по време на бременност е от изключително значение за майката и бебето. Бременната трябва да се храни с много пресни плодове и зеленчуци, да приема достатъчно количество храна, богата на желязо и калций, които са важни за развитието на бебето.

Някои бъдещи майки не обръщат внимание на храната, която слагат на трапезата. Обездвижват се и крайният резултат е наднормено тегло. Килограми, които не само, че трудно ще свалят след раждането, но и крият риск от сърдечни проблеми за бебето.

Свързани статии

Според данни от изследвания, публикувани в BBC News при хората родени от майки, които по време на бременността си са били с наднормено тегло, рискът от преждевременна смърт и сърдечни проблеми е с 35 процента по-висок, отколкото при тези, чийто майки са се хранели здравословно.

Това е поредната подсказка към обществото и бременните жени, че те трябва да започнат да се хранят здравословно и да се движат повече. Активността по време на бременност е препоръчителна, особено когато тя протича нормално. Предишни изследвания показват, че има и връзка между наднорменото тегло по време на деветте месеца и метаболитните процеси и контрола на апетита по-късно при децата.

Коментирай