Бременност

План за спиране на цигарите при бременност

Все повече бременни жени се затрудняват да откажат цигарите напълно

30.09.2013г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бременността е уникално преживяване, което дава на жената завинаги поне едно предимство пред мъжа – да носи плода на любовта им и да го усеща 9 прекрасни месеца. За съжаление, понякога има и затруднения, съпътстващи бременността. Когато жената е пушач например. Ясно е, че в такава ситуация няма как цигарите да участват в живота на бъдещата майка, защото освен нейното лично здраве, застрашават доброто здраве и на бебето.

Едва ли има нужда да обясняваме вредите от тютюнопушенето и как се отразява то на плода. Затова без да натякваме, ще се опитаме да сме ви полезни с един простичък план от няколко стъпки, който ще ви помогне да спрете цигарите, ако не завинаги, то поне за тези няколко месеца.

Първата стъпка е да обявите намерението си и да кажете на близките си, най-вече на мъжа до вас. Това е важно, за да могат те да ви подкрепят в начинанието и да следят дали изпълнявате плана си. Ако мъжът ви е пушач, време е да му забраните да пуши у дома или пред вас. Той следва да е солидарен и ако наистина желае да ви помогне, сега е моментът и за него да спре цигарите.

Втора стъпка е да се консултирате с наблюдаващия бременността ви гинеколог. Ако не желаете да използвате медикаменти, за да не навредите на плода, той може да ви каже за различни хомеопатични средства или билки, благодарение на които да спрете цигарите. Също много полезно е да ви насочи към психолог, който да ви помогне да преодолеете зависимостта си. На разположение са такива специалисти и може да се срещнете с тях след изписано направление от лекаря ви.

Свързани статии

Третата стъпка по пътя към успеха е да си напомняте непрекъснато защо го правите. За да си помогнете, може да си извадите полезна информация от типа какво се случва с тялото ви като спрете цигарите или какво се случва, ако НЕ ги спрете. Припомняйте си тези неща всеки ден и се самонастройвайте, че го правите за едно здраво и щастливо бебенце.

Четвъртата, най-важна стъпка е да не се отказвате. Помнете, че издържите ли две седмици без цигари, симптомите на никотиновата абстиненция почти ще изчезнат. Единственото, което може да ви разсее от правилния път е споменът за цигарата, но не и физически следи от тютюна.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Men ( преди 10 години )
Не виждам никакво предимство в бременността, а доста неудобства - чувствах се все едно съм несправедливо наказана, заради ограниченията. За активни жени, свикнали с динамичен живот, това не е особено благодатен период...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар