Бременност

Симптоми на бременност... или не?

Кои признаци могат да ви измамят за бременност

16.10.2013г. / 16 43ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Някои промени в тялото на жената могат да бъдат сигнал за най-прекрасното нещо в живота й – настъпващата бременност. Но в други случаи симптомите могат да съвпадат с признаци на такива здравословни състояния, на които е задължително да обърнете внимание. За да сте сигурни, разбира се, най-лесно е да си направите тест за бременност или да посетите гинеколога си. А дотогава прочетете кои симптоми могат да ви заблудят, че сте бременна, а да не сте...

1. Закъснение на цикъла

Най-честият симптом за бременност, който изправя косите на жените е именно закъсняващата менструация. Но понякога това може да е признак и за друго здравословно състояние, освен бременност, например хормонални проблеми, резултат от строга диета, стрес, умора. За да сте сигурни, най-лесното решение е тест за бременност.

2. Сутрешно гадене

Може да е типичното за бременните посрещане на деня с продължително прекарване в банята и неприятно гадене, но може да е признак и на натравяне с храна, стомашно-чревно разстройство, колит, гастрит. Повдигането при бременните започва около 2 до 8 седмици след зачеването, но дали сте наистина бременна, може да потвърди само гинекологът ви.

3. Напрежение в гърдите

Сред най-осезаемите признаци за настъпила бременност е именно напрежението в гърдите и болезненото им усещане. Това е и един от първите симптоми, които бременните усещат, защото се появява между първата и шестата седмица след зачеването. Но подобно усещане може да е признак и за хормонални нарушения, причинени от противозачатъчни хапчета, както и че цикълът ви наближава.

4. Болка в кръста

Болките в областта на кръста са сред честите неудобства, причинени от бременността, но се появяват едва през 2-ия или дори 3-ия триместър (ако сте късметлии). Друга причина за появата им може да е гръбначно изкривяване, претоварване, невралгия или дископатия.

5. Чести главоболия

При много бременни се наблюдава това неприятно явление от зачестяващи, досадни главоболия. Но освен бременност, причина за тях може да е мигрена, дехидратация, преумора, стрес, прекаляване с кофеина, проблем със зрението.

6. Глад за въглехидрати

Бременността задължително се свързва с голям, зверски глад за всякакви вкуснотии и особено високовъглехидратни храни като чипс, шоколад, сладкиши, бисквити. Но глад за тези храни може да се причини и от строга диета, депресивни състояния и наближаваща менструация.

7. Често уриниране

В първите седмици след зачеване един симптом няма как да остане незабелязан, а именно честото ходене до тоалетна. Но освен потенциална бременност, причина може да е диабет, уринарна инфекция, консумиране на диуретични храни и напитки (като кафе и чай например), така че не подминавайте с лека ръка този симптом.

Коментирай