Бременност

Най-честите митове за зачеването

Заблуди, в които трябва да спрете да вярвате

30.10.2013г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Много двойки вярват, че в момента в който пожелаят да имат дете и да планират бременност, тя ще се случи почти веднага. За съжаление обаче нещата невинаги стават бързо и понякога се налага да почакате доста, за да заченете. Има и много митове, които вредят на двойките, карайки ги почти да вярват в чудеса, но е добре да бъдем реалисти и да знаем кое е истина и кое фантазия.

Най-честите и разпространени митове за зачеването са:

1. Ще забременея веднага, щом спра противозачатъчните

Може да се учудите много, когато спрете противозачатъчните, но цикълът ви продължи да си идва месец след месец. Но за повечето двойки всъщност почти сигурно е, че забременяването не се случва в първия месец от спирането на контрацепцията. Всъщност здравите двойки имат шанс 1:4 да заченат във всеки друг месечен период.

2. Никога не съм имала проблем с хормоните, значи ще забременея веднага щом почнем да опитваме

Това не е гаранция, че всичко в тялото ви се развива нормално и е добре да си направите профилактичен преглед, преди да започнете опитите, за да сте сигурни в здравословното си състояние. Важи и за партньора ви.

3. И двамата сме здрави, няма да има проблем със зачеването

Вие може да сте клинично здрави и да нямате никакви оплаквания, но въпреки това да не сте фертилно здрави. А именно в репродуктивното здраве е разковничето на забременяването.

4. Ако не забременея първите месеци, значи нещо не е наред

Би било прекрасно да забременеете още в мига, щом го решите, но нещата рядко стават така бързо. И все пак, дори и да се забавите с момента с двете червени линийки на теста за бременност, не бързайте да се отчайвате. Една двойка се счита за стерилна и неспособна да създаде заедно поколение едва след 1 година редовни опити и проведени изследвания от специалисти.

5. Ако правим секс често, ще забременея

Освен ако партньорът ви няма проблем с количеството сперма, което отделя, тогава правете секс, колкото често искате! Но знайте, че ефективните дни, в които наистина може да заченете са само няколко в месеца, в периода на овулация.

6. Докато съм под 35 години, значи съм фертилна

Истина е, че репродуктивността на жената рязко намалява след 35-годишна възраст, но това не ви гарантира, че ако сте по-млада ще забременеете, когато си пожелаете. Отново са възможни затруднения и забавяния в процеса на зачеване.

Коментирай
19 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Изпуснали сте НАЙ-ВАЖНАТА! След 35 години жената МНОГО ЛЕСНО ЗАБРЕМЕНЯВА, КОГАТО Е В ОВУЛАЦИЯ! Ще се спестят доста аборти, когато се пребори мита, че след 35 не трабва да се пазите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19 rate up comment 0 rate down comment
Веселин ( преди 10 години )
Хора сме- грешки правим, грешки сме - хора правим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар