Бременност

Най-големите страхове на бременните, които почти никога не се случват

И слава Богу!

04.11.2013г. / 16 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

По време на бременността, особено ако ви е за пръв път, е много трудно да не се превъзбудите от всичко, което четете или пък чувате от „добронамерени“ приятели и роднини. Както в един момент преливате от щастие и емоции, така в следващия миг ви заливат десетки страшни мисли за това какво може да се случи с бебето или с вас.

Наистина във вашето положение е добре да премисляте всичко, което правите и да преценявате внимателно кои дейности да спрете за тези 9 месеца и кои са напълно безопасни. И да не се вманиачавате или лудвате от неоправдани страхове, вменени ви от новинарските емисии или пък нещастни случаи на приятели на ваши приятели и т. н.

За да се успокоите напълно, запознайте се с нашия списък с най-честите страхове на бременните жени, които за щастие много рядко се случват наистина:

Ще направя спонтанен аборт

Много често бременните жени изпитват този необоснован страх. Единствено обяснение за него има при жени, които са преживели подобен ужас и да, за тях е нормално да изпитват притеснения. И въпреки това, ако бременността протича нормално, не се натоварвайте с излишни страхове, които само ви стресират и превръщат един от най-красивите периоди в живота ви в кошмар. Приемете фактите такива, каквито са: децата, които трябва да се родят, те се раждат. Вие сте бъдеща майка и трябва да се заредите с най-позитивните мисли и емоции, защото ви предстоят наистина тежки и трудни моменти. Но има време за тях. Сега се наслаждавайте на чудото, растящо в корема ви.

Заради сутрешното повръщане бебето ми не получава достатъчно храна!

Спокойно, укротете топката. Реалността е съвсем различна – прилошаването и повръщането са негативни, но само за вас. Бебетата са чудесни паразити, казва известният американски лекар д-р Морс. Според неговото мнение, бебетата извличат всички важни за тях хранителни вещества от всяка храна или напитка, която бременната жена погълне. И няма риск бебето ви да остане ненахранено. Единствено сериозна опасност има, ако поради честото повръщане се дехидратирате прекалено много, чувствате се изключително зле и отпаднала. В тези случаи говорете непременно с наблюдаващия ви лекар.

Бебето ми ще се роди с малформация или дефект

Като повечето майки, и вие често изпитвате страх дали поредният пренатален тест ще покаже нормални резултати. Биохимичен скрининг, фетална морфология и какви ли още не изследвания се правят на бременните жени, за да бъдат сигурни, че плодът им се развива нормално. Но в тези моменти е наистина важна позитивната нагласа и оптимизмът, че всичко ще бъде наред. Защото рискът нещо с бебето да не е наред е само някакви си 4%, и той се отнася за сериозните рождени дефекти. Дори и някое от изследванията да покаже разлика от приетото за норма, не бързайте да се обезкуражавате и страдате.

Ще родя преждевременно

Свързани статии

Това също не бива да ви притеснява особено, имайки предвид риска, измерен в проценти, а те са едва 13. Освен това, преждевременните раждания се случват основно при жени, които не са следили редовно бременността си, не са пили витамини, злоупотребявали са с тютюнопушене, алкохол и т. н. Така че вашите страхове не са никак основателни.

Никога няма да мога да отслабна!

Много бременни жени изтръпват от страха, че няма да успеят да свалят излишните килограми, които ги мъчат. Това е нещо, което също не бива да ви притеснява излишно, освен ако не прекалявате с похапването на вредни храни от типа на сладкиши, чипсове, шоколадови десерти и газирани напитки. Ако се храните балансирано, нямате никакъв повод да се притеснявате. Имайте предвид, че и кърменето ще ви помогне да отслабнете без много усилия. Това е така, защото кърмата извлича всички мазнини от тялото ви, за да ги предостави на мъничето. Затова нямате никакво основание да мислите, че няма да отслабнете. Особено ако пък кърмите.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Men ( преди 10 години )
Проблемът е, че ако искате да изглеждате и да се чувствате като преди бременността, трябва да полагате много усилия и това е много досадно, защото преди да забременеете, не е имало нужда от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време