Бременност

Как да нормализирате кръвното по време на бременност

Хапвайте повече банани

05.11.2013г. / 14 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Високото кръвно налягане често е проблем при всеки и при всяка възраст или състояние. Около 7% от бременните жени имат проблем с кръвното налягане. Високото кръвно крие риск както за майката, така и за бебето. Често то е причина за появата на прееклампсия (повече за това състояние може да прочетете тук).

Затова бременната не бива да допуска наднормено тегло, което е една от причините за повишаването на кръвното. Благодарение на някои храни, може по естествен път да балансирате кръвното и да запазите неговите добри показатели.

Банани

Бананите са плод, който се препоръчва по време на бременност, защото дава енергия на бременната. Бананите са богати и на калий, който спомага за намаляването на кръвното налягане, а също така благодарение на него ще задържате по-малко ненужни течности в тялото. Калий се съдържа и в стафидите, спанака, киселото мляко, цвеклото, брюкселското зеле, авокадото и портокалите.

Риба

Рибата е богата на Омега-3 мастни киселини. Те са важни за кръвоносните съдове. Хапвайте риби, които са с ниско съдържание на живак като тилапия, сьомга, есетра, херинга, аншоа.

Свързани статии

Портокали

Ще ви заредят с необходимото количество витамин С, ще засилят имунната система и ще помогнат за разширяване на стеснените артерии, което ще помогне и за намаляването на кръвното налягане. Хапвайте от тях всекидневно или приемайте полезните им вещества под формата на пресни сокове. Не забравяйте и за полезните киви, червено зеле, ягоди, лимони, грейпфрут и други.

Шоколад

Шоколадът, и по-специално черният е полезен, тъй като съдържа важния за здравето магнезий. Магнезият се грижи за здравето на кръвоносните съдове и може да помогне за намаляването на кръвното налягане. Хапвайте по няколко блокчета шоколад със съдържание на поне 70% какао, но разбира се не прекалявайте. Други храни, чрез които може да си набавите магнезий са спанак, бадеми, авокадо, риба, ябълки, овесени трици, черен боб и тиквени семки.

Специалистите съветват да намалите и количествата на преработените храни и храните с голямо съдържание на натрий.

Коментирай
Свободно време