Бременност

Инвитро процедурите – преди и сега

Доц. д-р Атанас Щерев направи сравнение на методите и постигнатите резултати в инвитро процедурите преди и сега

05.11.2013г. / 15 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

През 2013 г. се навършват 25 години от първите инвитро процедури, направени в България. Само 10 години след раждането на първото в света „бебе в епруветка“ Луиз Браун през 1978 г., в България също започват опити в инвитро процедурите.

Доц. д-р Атанас Щерев е сред първите лекари, извършили асистирани репродуктивни процедури още в края на 80-те години на миналия век у нас.

На пресконференция по повод годишнината на инвитро процедурите у нас, в медицински комплекс „Щерев“ докторът разказа именно за тези първи опити и колко важни са били те за развитието на асистираната репродукция у нас.

Жените, забременели чрез инвитро в годините между 1987 и 1990 са истински героини, защото преживяха много болки и страдания, за да имаме възможност да стигнем до това високо ниво на процедурите“, сподели той пред свои колеги и журналисти.

Поради големите рискове от поставяне на пълна упойка в онези години, се прилагаше само поставяне на местна упойка, но това не спестяваше всички страдания на жените и те трябваше да понесат много болка, за да изпитат щастието след това да станат майки, допълни разказа си за онези първи ин витро опити, направени в годините `87-90-та.

Колегите на д-р Щерев – акушер-гинекологът д-р Таня Тимева, ембриологът д-р Таня Малачич и д-р Петя Чавеева, специалист по фетална медицина, обобщиха тенденциите и постигнатите резултати в болницата за последните години.

През миналата година 55% от жените под 30 г., извършили инвитро процедури, са постигнали успех, според данни на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Увеличението е близо 4 пъти за последните 20 години. За сравнение в периода 1988-98 г. средната успеваемост при тези жени е била едва 15%. Увеличение се наблюдава и при жените над 40 години – от 3% средна успеваемост през 1988-98 г., тя достига до 25% през 2012 г.

Във възрастовата група 31-39 г. много голям напредък и увеличаване на успеваемостта в пъти в последното десетилетие е постигнат при диагнози за безплодие като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, т. нар. мъжки фактор и др.

Положителната тенденция се дължи както на натрупания през годините опит и на напредъка на диагностичните възможности, така и на развитието на ембриологията, генетиката и имунологията. Значение оказват също и внедряването на нови методики и инвестициите в най-модерно оборудване.

Само през 2013 г. инвитро лабораторията на комплекса въвежда последно поколение високотехнологично оборудване за внедряването на три нови методики за повишаване на успеваемостта при инвитро процедури – ембриоскопия, spindle view и IMSI.


Наред с положителните данни се наблюдава и развитие на тенденции, които оказват негативно влияние върху демографската ситуация в България. Вече е повече от приемливо сред българите между 25-30 г. да оставят на заден план създаването на поколение за сметка на кариерно израстване и осигуряване на добър стандарт на живот. В началото на 90-те години средната възраст на зачеване и раждане в България е около 20-21 години, а понастоящем е 25-26 г. В София и големите градове на страната средната възраст доближава 30 години. В родилното отделение на комплекса за деветмесечието на 2013 г. средната възраст на родилките например е 31,7 години. Нараства и делът на родилките с първо раждане над 35 години – по неофициални данни за последните 10 години той се е повишил 2 пъти – от 6% на 13%.

Свързани статии

Относителният дял на родилки над 35 години в клиниката за 2012 г. е 32% от всички родили. Резултатът от повишаването на възрастта на желаещите жени/двойки да създадат дете за пръв път на първо място води до повишаване на тези от тях с проблеми при забременяването. На второ, при успешна бременност изисква качествено нов подход при нейното проследяване с възползване от съвременните възможности на феталната и пренаталната медицина, за да се гарантира нормално износване и раждане на здраво дете от здрава майка.

10 години след своя старт като специализирана АГ болница, през 2013 г. лечебното заведение се развива в многопрофилен медицински комплекс за семейно здраве. В него се предлагат пълни грижи по линията „семейно планиране – женско и мъжко репродуктивно здраве – зачеване – проследяване на бременност – раждане – педиатрично проследяване – специализирани медицински прегледи за цялото семейство“. Комплексът вече разполага и с разширен диагностично-консултативен блок със специализирани кабинети по педиатрия, ендокринология, урология-андрология, превантивна медицина и гинекологична онкопрофилактика, мамология, неврология, физиотерапия и др. Освен върху репродуктивното здраве сериозен фокус и инвестиции са насочени към развитието на сектор по пренатална медицина. В своята болнична част комплексът разполага с отделения по акушерство, по оперативна гинекология с фокус към ендоскопската хирургия и по асистирана репродукция. Специално внимание е отделено на развитието в областта на регенеративната медицина – в комплекса са обособени високотехнологични специализирани криопомещения и лаборатории за научни проучвания и практическо приложение на стволови клетки.

Коментирай