Бременност

Активните майки раждат по-умни бебета

Не спирайте да спортувате, дори по време на бременност

13.11.2013г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Според последни изследвания физическата активност по време на бременност не е важна само за поддържането на общото здраве и добрата фигура. Според учените, ако искате да имате умно дете е добре да останете активни през бременността си. До този извод достигнаха специалистите, направили тест чрез залепване на 124 електрода върху главите на бебета.

Учените от университета в Монреал установили, че жените, които са извършвали умерени физически упражнения по време на бременност са дали живот на бебета, които са с по-активни мозъци 8 до 12 дни след тяхното раждане. Докато бебетата са спели, учените са имали възможността да наблюдават техните мозъци и това как те реагират на нови и вече познати звуци.

Тези бебета, чиито майки са спортували докато са били бременни са показали по-добри резултати във възприемането на повтарящите се звуци. Това според учените показва вид зрялост на мозъчната функция, за разлика от тези бебета, чиито майки са се движели недостатъчно по време на бременността. Това са първи стъпки в изследването, в което учените ще продължат да търсят връзката между активността на майките и повишената мозъчна активност при децата и тяхното когнитивно развитие.

Едно е сигурно – когато майката няма рискова бременност, умерената физическа активност може да й помогне да намали болките в гърба, кръста, да намали риска от появата на гестационен диабет, да намали крампите в краката и да подобри качеството на съня си.

Коментирай