Бременност

Прееклампсията може да доведе до диабет в по-късен етап от живота

Хранете се здравословно по време на бременността

25.11.2013г. / 14 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всяка бременност протича по различен начин. При някои жени тя е спокойна и без усложнения. При други усложненията, които настъпват през бременността, могат да доведат до други в по-късен етап от живота на жената. Нови изследвания показват, че тези бременни, които през деветте месеца са имали усложнения като гестационно високо кръвно или прееклампсия са изложени на голям риск от появата на диабет в по-късен етап от живота им.

Изследването е направено от учени от Торонто и публикувано в Public Library of Science journal PLOS Medicine и се основава на редица медицински тестове и наблюдения върху повече от един милион жени в продължение на няколко години.

Свързани статии

Учените откриват, че прееклампсия или гестационна хипертония, гестационен диабет по време на бременност предразполагат към появата на диабет в по-късен етап. Тези изследвания са още едно напомняне за начина на хранене не само по време на бременност, но по принцип.

Резултатите показват, че при жените, които по време на бременност са имали гестационна хипертония рискът от развитие на диабет е 1,95 процента, при тези с прееклампсия е 2,08, а при тези с гестационен диабет е 12,77. Специалистите напомнят, че прееклампсията и гестационният диабет са честа причина за преждевременно раждане на бебето.

Освен това високото кръвно и наднорменото тегло през бременността крият риск и от развитието на сърдечни проблеми. Съветват бременните да се хранят с повече пресни плодове и зеленчуци, да пият достатъчно течности и да не спират да бъдат активни.

Коментирай