Бременност

6 неща, които трябва да знаете за епидуралната упойка

Ще може ли да се движите след поставянето на упойката?

12.12.2013г. / 13 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Все по-често по време на естественото раждане родилките избират да им бъде поставена епидурална упойка. Тя се поставя не само в тези случаи, но и при оперативно раждане. Нейното действие върху болката е бързо и в 90% от случаите тя осигурява безболезнено и по-спокойно раждане. Какво е добре да знаете за тази упойка преди да решите дали да ви бъде поставена?

Как се отразява епидуралната упойка на майката и бебето?

Епидуралната упойка не крие риск за забавяне на дилатацията на шийката на матката (разширяване на цервикалния канал), но може да удължи фазата на напъването по време на естественото раждане с около 20 минути. Възможно е да не усещате и кога трябва да напъвате и това да доведе до преминаване от естествено раждане към секцио.

В редки случаи процедурата би могла да повиши и телесната температура и да увеличи риска от появата на треска. Що се отнася до здравето на бебето, изследванията не са открили някакви животозастрашаващи елементи в тези упойки, които да носят риск за здравето му.

Болезнено ли е поставянето на епидуралната упойка и има ли странични ефекти?

Страхът от самото поставяне обикновено е по-голям от физическата болка при инжектирането на упойката. Много майки се страхуват повече от поставянето на епидуралната упойка, отколкото от самото раждане. Това е разбираемо, предвид вида на иглата, през която се поставя обезболяващият медикамент. В първите минути е нормално да усетите леко парене, щипене и изтръпване. Нормално е да получите леко главоболие или да имате по-ниско кръвно налягане. Обезболяващото действие на упойката ще усетите в рамките на първите пет-десет минути след поставянето й. Болката при поставяне е лека и търпима.

Как се поставя епидуралната упойка ?

Когато дойде моментът за поставянето на упойката, с помощта на медицинския персонал вие ще застанете в правилната позиция за нейното поставяне. Обикновено тя се поставя, когато бременната е седнала и съвсем леко наведена напред. Кожата около мястото, на което ще бъде поставена упойката се почиства, поставя се обезболяващ медикамент и след това се поставя епидурална куха игла между прешлените. След нея се поставя катетър, през който минава обезболяващият медикамент. В този момент е възможно да усетите нещо като напрежение, налягане. Упойката ще блокира сетивните нерви.

Свързани статии

Защо е важно да останете максимално неподвижни при поставянето на епидуралната упойка?

Ако ще раждате по естествен път, упойката ще ви бъде поставена в определен момент от влагалищното разкритие, когато то е около 3-4 см, но не повече от 6 см. Възможно е по време на инжектирането й да получите контракция. Останете максимално неподвижни, за да не се удължи процедурата по поставянето й, която обикновено трае няколко минути. Мърдането крие риск и от засягането на кръвоносен съд по време на поставянето.

Ще може ли да се движите след поставянето на упойката?

Скоро след нейното инжектиране вие ще почувствате изтръпване в краката си и слабост. Затова не е препоръчително да се опитвате да ходите. В тези моменти следвайте инструкциите на медицинския екип.

Кога ще се възстанови чувствителността ви?

В рамките на няколко часа след раждането.

Коментирай