Бременност

Как да останете положително настроени преди зачеване и по време на бременност?

Справянето с негативната енергия е от съществено значение за вашето здраве и това на бебето ви

30.12.2013г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

По време на бременността е изключително трудно за една жена да остане позитивна, да се абстрахира от всякакви страхове за бъдещото й отроче, както и да се отърси от стреса през 9-те месеца, за да може да се наслади на периода, в който тялото и психиката се подготвят за най-големия подарък на света.

Най-трудната част е да се игнорират околните негативно настроени хора, прекалено обгрижващите роднини, атаката със съвети как да отглеждате бебето си и какви ли още не предизвикващи стрес ситуации. Този стрес се усеща още по-силно, ако това е първата ви бременност. Затова се опитайте да останете позитивни през това време – това е важно както за вас, така и за бебето ви.

Трудно е да се запази спокойствие и позитивизъм и когато има трудности при зачеването. Този момент е даже още по-натоварващ и тревожен, тъй като съзнанието се залива от куп въпроси: „Защо не се получава?“, „Кога ще забременея?“, „Дали изобщо ще забременея?“. Забременяването невинаги е толкова лесно, колкото си мислим. Не е достатъчно просто да спрем контрацептивите и да очакваме, че на първия опит съдбата ще се усмихне.

Средностатистическата жена има средно 20-25% шанс да забременее при регулярни опити. Ако налице е по-напреднала възраст, хормонален дисбаланс или някакво заболяване, което е пречка за по-лесното зачеване, надеждите и разочарованието могат да сринат една жена.

Специалисти психолози, а също така и гинеколози, смятат, че психичното здраве на майката е също толкова важно за правилното развитие на бебето, колкото и физическото. Съумяването от страна на майката да остане положително настроена към заобикалящия свят и към всичкия стрес, който залива ежедневието в работата, дома, обкръжението, е от съществено значение. Негативността носи вреди за организма на бебето и майката, стресът влияе зле на плодовитостта. Хормоните, които се отделят в моментите на фрустрация биха попречили на зачеването, както и на нормалното развитие на плода.

Често пъти трудностите при зачеване предизвикват у жените чувство на безсилие, гняв, вина, отчаяние и накрая – предаване. Това е напълно нормално. Но за да избегнете тези съсипващи организма състояния е добре да се настроите позитивно още преди да са настъпили. Не позволявайте на депресията да ви обземе. Борбата с негативността може и да е продължителна, но ще даде резултат.

Предлагаме ви няколко съвета за това как да се справите със стреса и негативните мисли преди и по време на бременността, за да сте сигурни, че вие и бебето ви ще бъдете в добро здраве.

Отделяйте време за себе си всеки ден. Независимо дали това ще са няколко минути е важно да вдигнете краката си нагоре, да поставите тялото си в позиция за релаксиране и така да презаредите енергията си за деня. Ако в момента целият ви свят се върти около това да заченете, фокусирайте се върху прекрасния резултат, който скоро ще постигнете, вместо върху самия процес. Отдайте се на здравословни мисли за бъдещата радост. Така ще релаксирате тялото си и ще внесете балансирана енергия, която ще ви бъде от полза.

Воденето на дневник е от полза. По този начин можете да излеете негативните емоции върху страниците без да им давате външен стресиращ израз. Пишейки оставате сами с емоциите си, можете да надникнете във вътрешния си свят и да се освободите от това, което ви тормози.

Ако изпитвате особени затруднения с позитивизма в трудния период преди зачеване си помогнете, като напишете позитивни послания на листчета и ги залепите навсякъде из къщата. Така минавайки покрай тях, мозъкът ви подсъзнателно ще обръща внимание и ще възприеме посланията и нагласата. Местата, на които да залепите ободряващите послания са, например, огледалото в банята, на гърба на мобилния телефон, до компютъра и още много други.

Свързани статии

Използвайте думи като „създавам“, „красиво“, „здраво тяло“, „баланс“, „енергия“. Можете да си давате още повече кураж с изрази като „Ще бъда добра майка“ и „Родени сме да бъдем родители!“. Всяка дума или фраза, която ви кара да се чувствате добре е подходяща. Изберете най-подходящите за вас и си ги повтаряйте.

Не забравяйте партньора си и не превръщайте секса единствено в средство за забременяване. За да усещате себе си като едно продуктивно цяло е добре да не загърбвате ухажването, изненадите, подаръците и жестовете на внимание. Отпуснете се и правете секс през нощта, както преди. Недейте да изпълнявате само почасов ритуал, синхронизиран с времето на овулацията ви. Отпуснете се и изпуснете малко пара!

Важно е да премахнете негативната енергия и хора от обкръжението си. Ако усещате, че натоварването е прекалено силно, за да се справите сами, просто се отдалечете от подобни персони и ситуации, докато не постигнете целта си. Свържете се с позитивни хора, четете положителни книги, гледайте филми с щастлив край. Не позволявайте на негативните емоции да оставят траен отпечатък в съзнанието ви. Научете се сами да съхранявате себе си и здравето си!

Коментирай