Бременност

С кои вредни навици пречите на зачеването

Наднорменото тегло, пушенето, недоспиването и неправилното хранене допринасят за невъзможността да забременеете

08.01.2014г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Много двойки имат проблеми със зачеването. Често причините затова са неизвестни. В много случаи изследванията показват, че не са налице предпоставки за възпрепятстване на забременяването. В такива случаи ако са налице нередовен цикъл или наднормено тегло, обикновено вината се приписва на тях.

Жените се фокусират върху бързото сваляне на килограми, внушават си, че това ще им помогне да заченат, но се оказва, че има още предпоставки, които пречат на това.

Пушенето. То намалява плодовитостта както при жените, така и при мъжете. Ако сте бивш пушач и стресът от това, че не можете да заченете ви подтикне да се върнете към стария навик – овладейте се! Това още повече ще ви попречи да забременеете!

Пиенето на кафе. Кофеинът се отразява зле на зачеването. По-добре пийте плодов прясно изцеден сок или чай.

Наднорменото тегло. То е пречка за правилното протичане на много жизнени процеси, в това число придобиването на потомство. Според проучванията голяма част от проблемите, свързани със забременяването се дължат на дисбаланса в теглото. Най-голямата грешка, която жените допускат е, че започват да гладуват, за да се отърват бързо от излишните килограми. Това възпрепятства забременяването.

Пропускане на закуската. Дневният прием на калории трябва да е добре разпределен и е важно закуската не само да присъства, но и да бъде здравословна, енергийно богата и засищаща. Дори ако редовно закусвате балансирано, имате шанс да увеличите възможностите за зачеване.

Свързани статии

Не следите нивата на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар са пряко свързани с излишните килограми. Това не означава, че задължително имате диабет. Инсулиновата резистентност е състояние, при което мастната тъкан нарушава чувствителността на клетките към собствения инсулин и това е предпоставка за по-нататъшни усложнения, ако не се следят нивата на захарта.

Стрес. Той е основен виновник за психическото пренапрежение, което води също до редица проблеми, включително безплодие. Опитайте се да го редуцирате до минимум.

Недоспиване. Това също пряко рефлектира върху нивата на кръвната захар, кръвното налягане и промените в метаболизма. Не забравяйте, че здравословният сън трае между 7 и 9 часа.

Вредна храна. Похапването на бекон, пържени картофки, торта, пиенето на газирани напитки и подсладени коктейли също допринася за усложняването на метаболитния баланс. Наложете си здравословен хранителен режим, ако наистина искате да забременеете и да родите здраво бебе.

Коментирай