Бременност

Цигара или никотинова лепенка по време на бременност?!

Изследванията сочат, че дори никотиновите лепенки причиняват вреди на бебето, не само пушенето

10.01.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Статистиката сочи, че все повече жени пушат по време на бременността. Всяка година броят им се увеличава и по последни данни около 60% от запитаните пушачки признават, че не са спирали да пушат по време на бременността.

Все повече се възприема теорията, че при пушачките не трябва да се спира рязко приема на никотин. Поради тази причина някои лекари допускат пушенето в силно намалени количества или препоръчват употребата на никотинова лепенка. Дали това е вредно – мненията са противоречиви.

Някои вярват, че лепенките редуцират вредното влияние за плода, което катраните и въглеродния оксид оказват. Заместителната терапия с никотиновата лепенка или дъвка сочат, че те не помагат на жените да откажат тютюнопушенето. Освен това самият никотин оказва вредно влияние върху бебето и в последствие може да създаде здравословни проблеми.

Обикновено за пушачите никотиновата лепенка е добро средство за отказване от пушенето и успехът е налице в много случаи. При бременните, обаче, това не е така, показват изследванията.

Един експеримент, проведен в Англия измежду 1000 бременни жени, показва, че повечето от тях се връщат към пушенето веднага след раждането. Жените са помолени да носят никотинова лепенка до края на бременността, като в някои лепенки наистина е имало никотин, а в други плацебо. В края на изследването резултатите са сходни.

Свързани статии

Но все пак, положителното е, че жените, носили никотиновата лепенка през цялата бременност, са били по-малко склонни да пушат в началните седмици. Не, че това е успокоително, но в крайна сметка изборът е на майките. Те решават дали да поемат риск за здравето на децата си или не. Надяваме се тази тенденция да започне да намалява.

Проучвания, проведени върху животни показват, че никотинът има особено въздействие върху развитието на мозъка. Наблюденията сочат, че жените пушачки често имат деца с дефицит на вниманието, хиперактивност и разстройства в обучението.

Това, според лекарите, се дължи не само на никотина, но и на въглеродния оксид и коктейла от токсини в цигарения дим. Тези вредни влияния оказват пагубни за развиващия се мозък щети.

Най-доброто, което една жена може да направи за бъдещото си дете, е изобщо да не пуши, не само по време на цялата бременност, а и поне година преди да забременее.

Коментирай
Свободно време