Бременност

Йога пози, които увеличават шанса за зачеване

Поза пеперуда

17.01.2014г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За да бъде процесът на зачеване успешен, всяка двойка трябва да обърне внимание на това какъв начин на живот води. Понякога дори без да има установена медицинска причина, забременяването не се случва. Има няколко йога пози, които могат да помогнат както на вас, така и на партньора ви да намалите напрежението и да подобрите функциите на репродуктивните органи.

Йогата отпуска тялото, освобождава ума от стреса и напрежението и помага за балансирането на хормоните. Не забравяйте преди да започнете с изпълнението им да разгреете добре тялото си.

Поза лотос

За да изпълните тази поза, седнете на постелка за гимнастика и изправете хубаво гърба. Свийте десния крак в коляното и поставете ходилото му на лявото бедро. Същото движение направете и с левия крак. Ако сте начинаещи в йогата, това може леко да ви затрудни, но постепенно ще свикнете с изпълнението на позата. Упражнението е важно, защото балансира хормоните и подобрява функциите на репродуктивните и коремни органи.

Поза пеперуда

В тази поза стъпалата трябва да се докоснат. Отново седнете с изправен гръб на постелката за йога. Свийте краката в коленете и опитайте да съберете едно към друго стъпалата си като трябва да са и максимално близо до срамната област. Краката ви ще придобият форма като на пеперудени крила. Вдишайте и издишайте дълбоко като поставите ръцете си на събраните стъпала. След това с лек натиск върху бедрата и коленете се опитайте да ги допрете максимално до пода.

Крака на стената

Тази йога поза е много подходяща за стимулиране на фертилността. Легнете по гръб на пода срещу стената. След това бавно повдигнете краката си, така че позата, в която се намирате да описва ъгъл от 90 градуса. Краката трябва да са изпънати и облегнати на стената, а ръцете свободно пуснати край тялото. Постойте 5 минути и след това бавно свийте и отпуснете бедрата.

Свързани статии

Поза като дете

Застанете на колене на постелката за гимнастика. След това бавно отпуснете задните части върху стъпалата. Наведете тялото напред. Ще усетите как гърдите ви опират в коленете докато тялото ви е свито. Ръцете отпуснете покрай тялото или изнесете напред. Вдишайте и издишайте. Тази поза ще намали значително стреса и напрежението, което е много важно, когато се опитвате да заченете.

Поза мост

Легнете на постелката за йога, ръцете поставете от страни на тялото. Свийте краката в коленете като стъпалата трябва да опират в пода и да бъдат разтворени на ширината на раменете. Започнете бавно да изнасяте таза нагоре, докато се получи лека извивка като мост или дъга (без да се напрягате). Вдишайте и издишайте. Задръжте няколко секунди и отпуснете бавно.

Коментирай