Бременност

Странични ефекти от спирането на противозачатъчните

Кожата ви ще претърпи известни промени

24.01.2014г. / 11 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Освен нежелана бременност има и здравословни проблеми, които могат да наложат приема на противозачатъчни хапчета. За ползите и вредите, които нанасят върху здравето се говори много. Вижте кои са най-често срещаните странични ефекти от прекратяването на приема на хормоналните хапчета.

Аменорея

След спирането на хормоналната терапия екзогенните хормони ще напуснат тялото ви в рамките на няколко дни, независимо от това колко дълго са приемани противозачатъчните. Това означава, че е възможно да настъпи период от няколко месеца, в който да нямате месечен цикъл, въпреки че не взимате хапчета.

Тъй като тези медикаменти влияят на овулацията и менструалните хормони, на тялото ви може да му е нужно повече време докато се върне към нормалния ритъм. Ако сте сексуално активни, хубаво е да си направите и тест за бременност, тъй като е възможно да имате овулация и да заченете още преди да е настъпил първия ви цикъл след спирането на хапчетата.

Нередовна менструация

След спирането на противозачатъчните, когато цикълът ви се възобнови, той може да се случва както преди приема на медикаментите. Това означава, че ако преди приема сте имали нередовен месечен цикъл, след прекратяването на хапчетата може отново да имате пропуск в цикъла. Също така месечният цикъл може да стане по-дълъг като продължителност или по-къс и по-лек или по-тежко да понасяте тези дни.

Свързани статии

Промени в теглото

Някои противозачатъчни хапчета, особено тези с по-високи нива на естроген, могат да доведат до увеличаване на теглото и задържане на вода. Спирането им ще помогне да загубите няколко излишни килограма, а също така няма и да задържате толкова много излишни течности в тялото.

Кожата ви ще претърпи известни промени

Някои видове противозачатъчни хапчета помагат за облекчаването на кожни проблеми като акне. Много жени споделят, че медикаментите правят кожата им по-чиста и появата на пъпки е намаляла. Това означава, че след спирането на хормоналната терапия кожата може отново да започне да се омазнява повече от нормално и по-често да се появяват пъпки. Същото се наблюдава и при косата – възможно е да започне да се омазнява по-често. Това неразположение след спирането на хапчетата обикновено е временно.

Емоциите

На някои жени се налага да приемат противозачатъчни хапчета за лечение на тежки предменструални симптоми. Спирането им може да бъде причина за увеличаването на тези симптоми. Възможно е да настъпят промени в настроението, включително тревожност, тъга или раздразнителност. Също така и други предменструални симптоми, като главоболие, болки в гърдите и т. н., които обикновено отшумяват, когато хормоните се регулират.

Коментирай
Свободно време