Бременност

Храни, богати на протеини, подходящи за бременни

Бобови растения и...

07.02.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Бременността разбира се е много важно време за развитието на бебето. За да се роди здраво и жизнено дете е необходимо майката да се храни по възможно най-правилния начин. Затова ви предлагаме да разгледате списъка с храните, които доставят най-големи количества протеини, така нужни за развитието на вашето бебче.

Извара

Може да звучи учудващо, но изварата съдържа изключително големи количества протеини – 15 грама за половин чаша. Поръсете я с малко канела или чубрица. Подходяща е и за сладки, и за солени ястия. Можете да я включвате в плодовия ви меланж или като гарнитура към зеленчукови салати. Изборът е ваш!

Яйца

Те също са особено добър източник на протеини, най-вече жълтъкът. Богати са още на витамини от групата B, а в жълтъка има и витамин D. Можете да ги хапвате най-вече сварени.

Леща

В нея има средно по 8 грама протеини за ¼ чаша. Прекрасен източник е и на фибри, желязо, сложни въглехидрати. Ниското й съдържание на мазнини я прави чудесен избор за бременни жени. Бобовите растения, от чието семейство е и лещата, съдържат фолиева киселина, толкова необходима за доброто развитие на плода.

Овесена каша

В една порция се съдържат около 7 до 10 грама протеини. Добре е да консумирате овесена каша, тъй като това ще ви помогне да регулирате и теглото си по време на бременността. Тя е много подходяща закуска.

Свързани статии

Ядки

Те са богати резервоари на протеини. Бадемите, орехите, кашуто съдържат в себе си все полезни за сърцето мазнини, омега-3 мастни киселини, които спомагат за правилното умствено развитие на бебето. Някои смятат, че консумирането на ядки по време на бременността може да намали риска от поява на алергии у детето. Полезното им действие за организма е безспорно!

Кисело мляко

В киселото мляко се съдържат учудващо много протеини за една порция – цели 18 грама! То е богато също на калций, така необходим за изграждането на костната система, също и на минерали. Можете да го хапвате с нарязани плодове, мед, ядки или просто така!

Месо

Месото е тежка храна за една бременна жена, но това не означава, че трябва да го изключите напълно от менюто си. Може да подбирате бели и сухи меса без тлъстини, например заешко, пилешко, пуешко.

Коментирай