Бременност

Работа в напреднала бременност – какви са рисковете?

Физическото и умствено претоварване е сравнимо с тютюнопушенето по време на бременност

11.02.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимки: photl.com

Снимки: photl.com

Много жени предпочитат да работят до последно преди да родят. Дали от чувство на отговорност към работата, дали от желание да са полезни и да поемат ангажименти, както досега са го правели, много майки прекарват почти цялата си бременност на работа. <

Работата под напрежение крие също толкова рискове, колкото и пушенето по време на бременността, според ново проучване. Възможно ли е вредите за бебето да са еднакви и в двата случая?

Според данните от изследвания, направени в университета в Есекс, Великобритания, майките, които са работили почти до термина си, са родили бебета средно с по 250 грама по-леки от нормалното, в сравнение с онези, спрели работа между 6-ия и 8-ия месец. А това поставя бебетата в риск от ниско тегло при раждане. Странното е, че подобно тегло на бебетата се наблюдава и при майки пушачки.

Затова лекарите съветват внимателно да се обмислят отпуските по време на бременността така, че да не навредят на нормалното износване на бебето.

Проучването констатира още, че майките, чийто бебета са с най-висок риск от раждане с понижено тегло са с ниско ниво на образование. Често тези жени вършат работа, която изисква физически труд, работа на смени, за която няма кой да ги замести и навременното излизане в отпуск е по-трудно от финансова гледна точка.

Възрастта също е от значение – при по-възрастните майки след 28 годишна възраст теглото на родените бебета има възможност да е по-ниско от средното.

Добре е да се обмисли дистанционна работа или работа от вкъщи, ако това е възможно. Рисковете, до които физическото и умствено претоварване могат да доведат по време на бременността, са много. Усложненията биха могли да бъдат свързани дори с преждевременно раждане, ако натоварването е било прекалено интензивно.

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
А, това го кажете на работодателите, според които си е направо престъпление, че изобщо си забременяла. А вие ми говорите да изляза в болнични още в 6-7 месец! Ха-ха-ха! И това автоматично означава, че ще намерят начин да ме уволнят дисциплинарно (по друг начин не могат, защото уж имам някаква защита по КТ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар