Бременност

Секцио – не му се плаши

24.04.2006г. / 09 55ч.
Аз жената
Секцио – не му се плаши

Предстои ви раждане. Поради една или друга причина ще е секцио. Не се плашете, а прочетете какво точно ви очаква и се успокойте – скоро вашето бебче ще е с вас и ще ви радва. А факт е, че усмихне ли се то – всичко се забравя.

Кога се налага раждане секцио?

В някои случаи се налага раждане секцио и то се планира по-отрано. Обикновено се прави 5-10 дена преди термин, за да се избегне междувременно започване на раждането, а същевременно плодът да е достатъчно зрял. Най-честите причини са едър плод, диабет или друго заболяване на майката. В редки случаи се налага и по-ранно изваждане на бебето – по решение на лекаря-гинеколог.

В някои случаи, обаче, секцио не е планирано – ако в процеса на раждане екипът прецени по една или друга причина може да се премине и към цезарово сечение. Най-често причината е недостатъчно разкритие.

При планираното секцио сценарият, по който ще протече всичко е следният.

От предната вечер ще ви дадат хапче, ще ви помолят да не ядете и да не пиете повече нищо. Ще ви подготвят за раждането с обръсване. На сутринта се прави клизма. Последните две процедури не са толкова неприятни, колкото си мислим предварително и са задължителни и при нормално раждане.

На сутринта ще ви заведат до залата за операцията. Ще сте само по нощница и чехли. Можете да носите и малка чантичка със себе си с най-важните си неща, но тя ще остане извън операционната.

В операционната ще легнете по гръб, с ръце в страни, за да ви сложат абокат и системи. Ще ви сложат и катетър. Поставянето му може да е съвсем леко неприятно.

След това ще ви сложат анестезия. В най-честия случай това са епидурална или спинална. Поставя се в гръбначния стълб. Анестезиологът и анестезиологичната сестра ще ви поставят в специална поза – на една страна, с присвити силно към главата колене. После ще ви предупредят и ще поставят с инжекция упойката. Поставянето на инжекцията наподобява много убождането от комар. При самото поставяне не бива да мърдате въобще. Сестрата ще ви помогне да стоите неподвижна, докато лекарят поставя инжекцията. След това ще ви поставят да легнете по гръб, ще сложат кислородна маска, ще ви попитат за състоянието ви. Скоро започва да действа упойката. Усещате първоначално, че краката ви се стоплят и стават тежки. Скоро топлината минава нагоре по тях и скоро не ги усещате въобще. Упойката стига до гърдите. За да провери дали е стигнала догоре анестезиологът ще опита дали реагирате на различни места по тялото. През цялото време продължавате да сте на системи.

Скоро идва и екипът, който ще осъществи операцията. Това са няколко лекари и сестри. Поставят преграда от чаршаф пред вас (на нивото на гърдите) преди началото на операцията. Не усещате нищо. Но сте напълно в съзнание, можете да говорите и очаквате всеки миг появата на бебчо.

Ще ви направят малък хоризонтален разрез в долната част на корема – приблизително на нивото на триъгълника. В редки случаи, при специални показания, се прави вертикален разрез.

Веднага след началото на операцията – до 5 минути бебето е извадено. Ще чуете звуци и скоро проплакването – така дългоочаквано. Ето че вашето бебе вече е родено! Почти веднага ще ви го покажат – това е един наистина незабравим миг. Можете да му се порадвате, а след това го отнасят, за да се заеме втори екип с грижите по бебето. След малко ще ви съобщят и колко тежи и колко сантиметра е новороденото. Екипът лекари и сестри при вас продължават работа. Общо операцията трае около 40-50 минути, в редки случаи – повече.

След приключването на операцията ще бъдете пренесена на подвижно легло и с него – в реанимация. Евентуално ще можете да се видите със своя съпруг, да видите за минутка отново бебето. И от умора най-вероятно ще поспите.

След няколко часа анестезията ще започне да намалява действието си. Най-вероятно ще се появи болка. Възможно е да ви дадат друго болкоуспокоително – най-често като свещичка в ануса.

При всички случаи, въпреки болката, е добре да започнете да се раздвижвате рано – около 8-10 часа след операцията. Макар това да е доста трудно, поради болката, добре е поне да опитате да станете от леглото. Същевременно ще сте още на катетър до около 24 часа след операцията. На следващата сутрин в реанимация ще го махнат и ще ви направят тоалет. Ще дойде и рехабилитатор, за да ви помогне с първите движения из стаята. По-късно, по преценка на екипа – ще ви отведат в отделението, където ще видите отново своето бебе!

Добре е да направите опит и да го слагате на гърда за кърмене още при първите ви срещи, дори и да ви е трудно поради болките от операцията.

Възстановяването след секцио не е лесно, но отминава. Всеки следващ ден ще се чувствате по-добре и по-добре. До 5-6 дена вече почти няма да ви боли и ще слизате от леглото и движите без проблеми. Конците се махат по преценка на лекаря на 6-тия до 8-мия ден.

По-сериозна гимнастика за корема ще можете да правите след около месец. Тогава ще можете да поставяте и по-стегнато бельо за прибиране на корема.

Като цяло до месец след операцията ще сте забравила за всичко, което е минало, а радостта от общуването с малкото същество до вас ще компенсира всичко!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
hristina ( преди 7 години )
До Бъдеща мама: imali nakoi dami kaje dalie opasno sekcioto za maikata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mariq ( преди 7 години )
zdraveite i ot men tui kato i men me ochakva teovo rajdane s sekciom aaa mn mee strax mojeli dori da nesam mn rashirena v taa dali moga da roda normalno i tova dali krie nqkukuv risk za men i bebcho
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
sisa ( преди 9 години )
не се плашете ,аз имам едно секцио сега пак ще раждам с секцио. Боли само в началото но когато си видиш бебчето всичко се забравя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
jasmina ( преди 11 години )
От редакцията:В най-скоро време няма да коментираме коментарите. Ще има свобода, така да се каже. Но най-вероятно просто ще изтриваме някои. Още не е много ясно. Все пак молим коментиращите да се съобразяват със законите и да не смятат, че в интернет има пълна анонимност. Добре е да заставате зад коментарите си с имената и прочее, но знайте, че носите отговорност пред законите в държавата. Също такава отговорност носите и за коментари, които сте написали с фалшиви имена. Ние никога не гледаме например IP на коментиращия, но просто така, по принцип, да знаете. И ако искате да направите контакт с редакцията, ползвайте електронната поща, защото тук може да погледнем, но може и да пропуснем..a vie oit redakciqta mojete li da se saobrazqvate kato iztriete komentara na MARIQNA MIHAILOVA ????????????????????????????? AKO OBICHATE,CHE E DOSTA PROSTOVAT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Veronika ( преди 11 години )
От редакцията:Моля, съобразявайте се с възпитанието, със законите, нали, има в тях писано за заплахи, такива неща. И скоро няма да отговаряме и да коментираме тук от редакцията, затова, ако искате връзка с нас, пишете на електронната поща. Изпоистрихме малко от коментара по-долу, благодарим за разбирането, но скоро вече няма да го правим.mariqna mihailova bih kazala ,che ako nekade te vidq shte ti strosha(cut)daje si dai ako iskash dannite da te izdirq.(cut)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Hristina ( преди 11 години )
предстой ми секцио и много ме е страх постоянно чета по форуми и сайтове информация , но още повече се стресирам ако някоя от мамите може да сподели как се е настроила психически ще съм много благодарна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
здравейте,аз имам едно детенце родих секцио по преценка на лекарката.Минаха вече 3г.а операцията ми създава много проблеми,червена е и тече,в средата се е получила една голяма вдлъбнатина,казаха ми че реше то на проблема ми е ревизия на операцията.Бях с пълна упойка и не знам какво се е случило,но ми покриха епикризата и след операцията дишах много трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27 rate up comment 301 rate down comment
mariqna ( преди 11 години )
zdraveite mili maiki, az imam 2 prekrasni da6teri4ki i dvete rodeni po normalen na4in.S parvoto si dete ko6marat be6e palen maki dva dni i dve no6ti, posle mnogo tejko rajdane i edin kup razkasvane 6iene bez upoika, abe palen ad.Kogato zabremenqh s vtoroto dori za sekunda ne se pokolebah kak 6te go rodq , moleh se samo vsi4ko da mine normalno i deteto mi da si e s vsi4koto, da e jivo i zdravo,s nego vsi4ko be6e mnogo po lesno bolkite bqha 2 4asa nqmah razkasvane i do edin 4as ve4e si bqh pak az iska da ojelaq na vsi4ki maiki decata im da sa jivi i zdravi i da im kaja 4e i po dvata na4ina bolka 6te ima no sled neq 6tastieto 6te e ogromno zatova badete 6tastlivi az bez bolki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
нели ( преди 11 години )
здравеите мили дами,аз родих преди 7 месеца секцио и много ме беше страх,но вси4ко мина добре родих 1 прекрасно мом4енце,бях сас спинална анестезия,вав сазнание после наистина много боли но се тарпи,сега сам добре нямах нито тогава нито сега някакви проблеми сас операцията зависи на какви лекари попадате аз райдах вав ажис медика плежен и сам мн.доволна.така4е не плашете хората....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Mery ( преди 11 години )
..predi 10g.. rodih sekcio..mnogo sam dovolna, vazstanovih se mnogo barzo, njamah nikakvi bolki i oplakvanija, varnah se barzo i kam sporta, obi4am da sportuvam.., blagodarja na d-r Georgiev i ekipa mu ot profesionalisti, vsi4ki bjaha mnogo mili i dobri s men, pak bih rodila sekcio, gelaja na vsi4ki koito im predstoi - uspeshno ragdane i kasmet..njama nisto strashno momi4eta ..pozdravi: M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време