Бременност

Недостатъчно тегло при бременност – вредно като напълняването?

Значението на качването на килограми

04.03.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Случвало ли ви се е да видите супер слаба бременна жена, която не само че не е напълняла, но изглежда секси? В тези моменти ви обзема завист, че по време на бременността си сте качили твърде много килограми, с които и до ден днешен не можете да се справите напълно!

Не бързайте да се ядосвате! Недостатъчното качване на килограми не е толкова незначително, колкото си мислите. Прекомерното напълняване може и да е вредно, но и обратното не е за подценяване.

Изследователи от университета в Мериленд, САЩ, са изследвали 150 хил. жени в продължение на 4 години, отбелязвайки теглото им, придобито по време на бременност, сравнено с детската смъртност. Оказва се, че жените, които не наддават достатъчно на килограми по време на бременността, имат по-голям риск от загубване на бебето през първата година. Застрашителна статистика, но според данните, жените с повечко килограми (не свръхнаднормени) са успели да родят и отгледат здрави бебета.

Нито една майка не би искала да изложи здравето на бебето си и своето на риск. Данните засега не могат да бъдат приети за официална тенденция. И все пак – ако активно се опитвате да запазите фигурата си и да не качите килограми, за да улесните възстановяването си след раждането – забравете суетата. Всяка диета за отслабване по време на бременността носи рискове и трябва да се провежда само под лекарско наблюдение.

Свързани статии

Значението на качването на килограми

Прието е да се качат средно около 11-13кг. Тази цифра се възприема като рамка на нормалното. Изследователите са установили, че най-честата причина за детската смъртност е недохранване на плода. Това може да доведе до малформации, вродени дефекти, проблеми с дишането и др.

Необходимо е да се приемат достатъчно разнообразни хранителни вещества, за да може бебето да се развие правилно. Индексът на телесната маса се изчислява посредством специален калкулатор и се определя още в началните фази на бременността колко килограма е здравословно лично за вас да качите по време на 9-те месеца.

Качването и на прекалено много килограми е достатъчно рисково. Затлъстяването по време на бременността може да е рисков фактор за гестационен диабет, а при него се наблюдават известни изменения от нормата при правилно развитие на плода, като наддаване на тегло, повишени нива на кръвна захар, риск от вродени дефекти.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )