Бременност

Трансмазнините възпрепятстват зачеването и вредят на здравето!

Повишават значително нивата на лошия и намаляват нивата на необходимия добър холестерол

06.03.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Трансмазнините са доказано вредни мазнини. Те представляват изкуствено сгъстени течни мазнини, превърнати в твърди. Такива са маргаринът и някои търговски мазнини за пържене, които се използват от редица ресторанти за бързо хранене, тъй като са изключително издръжливи и могат да се ползват многократно.

Изследване, проведено в университета в Харвард установи, че трансмазнините пречат пряко на бременността и зачеването. Ако възнамерявате да се сдобиете с рожба или вече сте бременна – помислете много добре върху това какво точно ядете!

Какво не е наред с трансмазнините?

Като цяло трансмазнините са вредни. Те повишават значително нивата на лошия холестерол и намаляват нивата на необходимия добър холестерол. Освен това трансмазнините благоприятстват възпалителни процеси в организма и образуването на плаки и съсиреци по съдовете. Осемгодишното изследване измерва влиянието на диетата с високо съдържание на трансмазнини върху 18 000 жени, опитващи се да заченат. Изследователите открили, че заедно с други здравословни проблеми, свързани с трансмазнините, като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване, фертилитетът също се явява понижен значително.

Трансмазнините могат да пречат на зачеването по няколко начина. Диета с високо съдържание на трансмазнини може да доведе до затлъстяване. Значителното наднормено тегло пречи на зачеването, тъй като предизвиква смущения в овулацията. Трансмазнините възпрепятстват нормалните химични процеси в тялото, като собствените клетки стават резистентни към собствения инсулин. Това прави нивата на захар в кръвта прекалено високи, което от своя страна повлиява негативно фертилитета. Отделно, възпалителните процеси, които трансмазнините предизвикват, могат да се намесят в овулацията и дори в ранното развитие на ембриона!

Свързани статии

Какво означава това за жените, опитващи се да заченат?

Проучването доказва, че за всеки два процента увеличаване на калориите, идващи от трансмазнини вместо от въглехидрати, жените имат до 73% повишен риск от безплодие, тъй като трансмазнините заместват омега-6 мастните киселини в организма, което повлиява негативно плодовитостта.

Вредният ефект от трансмазнините може да предизвика синдром на поликистозни яйчници, което също е една от предпоставките за възпрепятстване на зачеването. Това се дължи на факта, че трансмазнините могат да попречат на активността на клетъчните рецептори, които локализират възпалителните процеси, глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност, което прави забременяването много трудно.

Кои храни са богати на трансмазнини?

  • Тестени изделия: торти, бисквити, пайове, хляб
  • Маргарин
  • Пържени картофи или други търговски пържени храни
  • Дресинги за салата
  • Зърнени десерти и закуски
  • Бонбони
  • Животински продукти – млечни продукти, сирене, говеждо и агнешко месо
Коментирай