Бременност

Извънматочна бременност – какви са рисковете и симптомите?

На всяка жена може да се случи

01.04.2014г. / 17 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Извънматочната бременност възниква на „грешното място“ най-просто казано. Именно и заради това се нарича така. Това състояние се случва приблизително на една от всеки 100 бременни жени.

Повечето извънматочни бременности се случват в една от маточните тръби или по-точно в нейната по-широка част. При напредване на бременността разрастването на маточната тръба причинява болки, кървене и ако не бъдат взети мерки тръбата може да се спука, причинявайки вътрешен кръвоизлив.

Това е спешно състояние и може да бъде фатално. За съжаление, бременностите извън маточната кухина при всички случаи биват прекъсвани. Няма как плодът да се премести обратно в матката.

Кога има вероятност да се случи извънматочна бременност?

Извънматочна бременност най-често се случва между четвъртата и десетата седмица от бременността. Симптомите започват около две седмици след спирането на цикъла.

Оплодената яйцеклетка обикновено прекарва 4 до 5 дни в пътуване по маточната тръба към матката, където би трябвало да започне да се развива. Най-честата причина пътуването да приключи още в тръбата е стеснение или запушване, което не позволява на яйцеклетката да достигне до местоназначението си. Вместо това тя се имплантира в стената на маточната тръба и започва там развитието си.

Кой е изложен на риск от извънматочна бременност?

Извънматочна бременност може да се случи на абсолютно всяка жена, но има обстоятелства, които правят това малко по-вероятно при някои, отколкото при други. Тези обстоятелства включват следните състояния:

  • Ако сте имали тазово-възпалителна болест, причинена от полово предавани болести като хламидия, например. Повече от половината извънматочни бременности се дължат на този проблем.
  • Ако имате ендометриоза вие сте в рискова група. Това състояние увеличава риска от образуване на белези и сраствания по маточните тръби.
  • Ако сте имали коремна операция, включително отстраняване на апендикс или цезарово сечение, операция на маточните тръби.
  • Ако сте бременна по инвитро метода е необходимо ранно скринингово изследване, целящо да провери дали плодът е позициониран правилно.
  • Ако имате поставена спирала.
Свързани статии

Какви са симптомите на извънматочна бременност?

Може да започнат като симптоми на нормален месечен цикъл със спазми и леко кървене. Но могат да прераснат в силно кървене, силни болки, воднисто течение, едностранна болка в долната част на корема и ако това продължи прекалено дълго, потърсете незабавна лекарска помощ.

Симптомите могат да се влошат и да продължат с изпотяване, прималяване, припадъци, обилно вътрешно кървене.

Ще се отрази ли на плодовитостта ви?

Вероятно да. Ако фалопиевите тръби не са повредени вследствие на извънматочната бременност след това шансовете за повторно зачеване се смаляват, но не е задължително да изчезнат напълно. Зависи от тежестта на състоянието. Съществува риск от около 10-15% за повторна извънматочна бременност.

Колко е добре да се изчака с повторния опит за зачеване?

Добре е да се изчака до пълното възстановяване след интервенцията. Това ще реши лекуващият ви лекар, но обикновено периодът на изчакване е не по-малък от 6 месеца.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 9 години )
Без опасност, ама ако се открие навреме. Не се правете на срамежливи мимози и си ходете редовно на прегледите, че колко бели предодвратяват не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
бабет ( преди 9 години )
Днес медицината е напреднала много и такъв проблем се разрешава без опасност за живота на майката.Лошото е,когато бременността е извънтатъчно,защото все още не е изнамерен нито лек,нито оперативенвариант за безболезното разрешаване на тези случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар