Бременност

Как да се спасим от газовете по време на бременността?

И какво ги причинява?

02.04.2014г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Бременността може да е най-прекрасното време от живота ви, но може и да е най-трудното и неприятното! Особено ако имате болезнено разпъващи газове в корема! Много бременни се оплакват от този проблем, който освен болезнен и причиняващ дискомфорт, може да бъде и много смущаващ.

Още в началото на бременността увеличаването на нивата на хормона прогестерон забавят храносмилането, което способства за образуването на газове в червата и задържането им там.

Свързани статии

Тъй като бебето расте, уголемяването на корема и притискането на някои органи може да засили този „феномен“ и да предизвика още по-силно чувство на подуване.

Освен това, хормоните по време на бременността имат релаксиращо действие върху гладката мускулатура на червата и цялото тяло, което прави трудно задържането на газа, а това предизвиква допълнителен дискомфорт заради неволните изпускания пред околните. Не се смущавайте – не сте сами в този неприятен момент! Знайте, че не сте единствената, на която се случва.

За да получите известно облекчение, има някои неща, които можете да опитате!

  • Упражненията помагат в много отношения, включително и в храносмилането. Консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че е безопасно за вас.
  • Хранете се правилно без да прекалявате и пийте много вода.
  • Намалете поглъщането на въздух при хранене. Това се случва, когато ядете твърде бързо, а това добавя излишно количество въздух в стомаха ви.
  • Яжте малки порции през целия ден, а не големи ястия, които претоварват храносмилателния тракт.
  • Избягвайте храни, които по начало предизвикват газове – зеле, бобови растения, пържени храни.
  • Внимавайте за теглото си. Прекаленото наднормено тегло може да окаже натиск върху храносмилателната система и да увеличи риска от усложнения.
Коментирай
0 rate up comment 4 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )