Бременност

Гестационният диабет и връзката му със сърдечносъдовите заболявания

Как метаболитните смущения повлияват здравето в по-късен етап от живота?

08.04.2014г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

По време на бременността в тялото на майката се случват множество драстични промени, които могат да предизвикат редица заболявания и опасни състояния. Затова от огромно значение са начинът на живот и хранене и своевременната профилактика.

Жените с гестационен диабет (форма на диабет, който се появява само по време на бременността и обикновено след това изчезва) имат повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания по-късно през живота си, според ново проучване, резултатите от което са публикувани в електронното издание FoxNews.

При това проучване, обхващащо 20-годишен период, изследователите анализирали данните от 898 жени на възраст от 18 до 30 години. Здравословното състояние на всяка жена било оценено преди да забременее, , за да се определи рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания по-късно в живота й.

След като жените родили, рисковете са преоценени наново след бременността, тествани са за диабет и други метаболитни нарушения. Средно 12 години след раждането дебелината на стените на каротидната артерия на всяка от изследваните жени бива измерена.

Свързани статии

Проучването, публикувано в списанието на Американската асоциация за сърдечни заболявания разкрива, че жените с гестационен диабет продължили да развиват сърдечносъдови заболявания с напредване на възрастта, наблюдавали се удебеления на стените на главните кръвоносни съдове в сравнение с жените, които не са имали гестационен диабет.

Това откритие показва, че гестационният диабет може да повлияе пряко на развитието на ранна атеросклероза още преди евентуалната поява на диабет и други метаболитни смущения. Затова гестационният диабет се смята за основен ранен рисков фактор за поява на сърдечносъдови заболявания и трябва да бъде своевременно взет под внимание от гледна точка на превенцията им, смятат учените.

Снимки: Photl

Коментирай