Бременност

Съвети за зачеване след 40

Малко по-трудно, но напълно възможно

22.04.2014г. / 10 56ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Понякога нещата в живота не се подреждат както сме ги планирали, или както сме си представяли, че ще се случат. Това важи с пълна сила и за жените, които едва след 40-годишна възраст успяват да създадат семейство и потомство.

В тази възраст, обаче, нещата не стоят така, както преди в здравословен смисъл. Статистиката сочи, че плодовитостта след 35 рязко започва да намалява. Освен това рискът от аномалии на бебето расте пропорционално с възрастта. Затова бременността в този период от живота на жената наистина е рискова, но не е невъзможна! Много здрави бебета са се раждали по този начин. Ако всичко е под контрол, няма повод за притеснение.

Какво е важно да знаят жените в този възрастов диапазон, които възнамеряват да заченат или вече са го направили?

Намерете добър лекар

Тази първа стъпка е много важна. Не че иначе не е важно кой ще следи бременността ви, но при тези рискови обстоятелства това е първата и най-важна стъпка от процеса. Важно е лекарят ви да ви разбира, да взима под внимание рисковите фактори, които ви притесняват и най-вече внимателно да прецени здравословното ви състояние.

Справете се със съществуващите здравословни проблеми

Много е важно преди да предприемете важната стъпка в живота си да се изследвате за някакви болести и предразположености, за които да вземете навременни мерки (стига да са лечими). Неконтролираните заболявания на щитовидната жлеза, например, могат да доведат до застойна сърдечна дейност, прееклампсия, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, спонтанен аборт или дори мъртво раждане. Ако детето оцелее има риск от увреждане на ендокринната му система и метаболитни заболявания в по-късен етап от живота.

Свързани статии

Преосмислете ежедневието си

Трябва да сте готови да се откажете от всички вредни навици, които сте имали досега в живота си. Не става дума само за пушенето и алкохола от време на време, тук се включват дори недоспиването и стреса. Нездравословното хранене е друг порок, който трябва да премахнете. Правилната диета важи през целия живот, но при тези обстоятелства е от първостепенно значение.

Важни са упражненията, приемът на фолиева киселина, пълнозърнести и млечни продукти. Ако имате повече заседяване в офиса през деня, гледайте да се разхождате минимум 30 минути след работа или да упражнявате йога поне 3 пъти седмично. Не забравяйте лягането рано и пълноценния 8-часов сън.

Подканете партньора си да се включи

В името на успеха са нужни двама. Мъжката плодовитост е не по-малко важна. В тази възраст и мъжете имат нужда от стимул и правилен начин на живот, за да подобрят шансовете си, не само жените. Факторите, от които се влияе плодовитостта са сходни, така че – доброто здраве е от значение, добрата храна и добрата физическа култура. Отказването от пороците е ясно.

Коментирай