Бременност

Акупунктура по време на бременност

Облекчава болките в гърба и сутрешното гадене

20.05.2014г. / 14 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всяка бременност е съпроводена с неразположения като сутрешно гадене, запек, болезнени крампи и други. При някои бременни деветте месеца преминават сравнително спокойно, докато при други, могат да влошат нормалния ритъм на живот.

Освен здравословното хранене, поддържане на нормално тегло и лека гимнастика има една практика, която може да облекчи тези неразположения – акупунктурата.

Акупунктурата е древна китайска медицинска практика, която се прилага, за да облекчи болката или при лечение на различни физически, психически и емоционални състояния.

Благодарение на терапията с малките игли се балансира потокът на енергията или жизнената сила. Според специалисти, бременните могат да се доверят на акупунктурата за намаляване на физическите неразположения.

Не само е безопасна, но и полезна. Тя е била прилагана в продължение на векове срещу кървене, преждевременни контракции, гадене, ишиас, киселинен рефлукс, запек, болки в гърба и други.

Прилагането й зависи от симптомите и тежестта на тяхното проявление. Понякога се започва с процедури два пъти седмично като постепенно се преминава към един път седмично.

Въпреки че акупунктурата е безопасна, трябва да се консултирате с наблюдаващия ви лекар и да се доверите на сертифициран специалист. Да споделите вашите неразположения и да следвате неговите съвети.

Кога трябва да се започне с акупунктурата?

С практиката може да се започне и през първия триместър, особено, ако симптомите на бременността са по-силно изразени. Ако бременността върви леко и безпроблемно, акупунктура може да се прави през седмица или веднъж месечно. Това ще помогне и през останалите месеци да се чувствате балансирани.

Свързани статии

В случай, че преди време сте претърпели спонтанен аборт, специалистът може да ви препоръча по-чести терапии през първия триместър. Също така около 37-тата седмица е възможно да се продължи с акупунктурата, защото тя ще ви подготви за раждането.

Може ли акупунктурата да предизвика преждевременно раждане?

Според специалисти няма такива данни. Стресът и усложненията, свързани с бременността са най-честите фактори, които може да са причина за преждевременно раждане. Акупунктурата е тази терапия, която може да намали стреса и тревожността. В някои западни страни специалисти по акупунктура често са допускани в родилната зала.

Трябва ли да се продължи с процедурите след раждането?

След появата на бебето стресът, следродилната депресия и умората са често срещани. Ето защо се препоръчва да се продължи с нея, защото тя може да помогне на родилката да възвърне по-бързо силите си.

Снимка: photl

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати