Бременност

Митове за спонтанните аборти

Които само всяват страх сред бременните жени

30.05.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бременността превръща жената постепенно в майка, за която детето е най-големият дар в живота. Неминуемо с хубавите чувства, породени от добрата новина за бременността, идват и страховете от загуба на най-ценното.

Спонтанният аборт е един от най-големите страхове на една бъдеща майка. Тези страхове са породени от редица митове, които помрачават щастието.

Повечето жени, които са претърпели спонтанен аборт, изпитват вина и правят какво ли не, само и само да не се повтори това лошо събитие.

Кои са най-разпространените митове за спонтанните аборти и защо да не им се доверяваме?

Диета и упражнения

Според някои митове диетите и упражненията могат да доведат до спонтанен аборт. Повечето жени поставят ненужен акцент върху почивката и похапването в началото на бременността. Няма доказателства, че физическата активност (стига тя да е съобразена със състоянието ви) ще навреди на бебето.

Секс

Сексът по време на бременност много често е считан за опасно занимание заради притеснението, че може да предизвика аборт или преждевременно раждане. В действителност няма никакъв проблем да правите секс почти до края на бременността, стига да се чувствате добре.

Стрес

Стресът не може да се счете за основен причинител на спонтанен аборт, въпреки че много жени вярват, че може да попречи на износването на бебето им. Поначало ежедневието е стресиращо и напрегнато, а когато една жена е бременна, стресът се увеличава многократно заради новото преживяване и очакването. Но стресът не може да се свърже директно с риска от аборт.

Свързани статии

История на спонтанните аборти

Много жени си мислят, че ако са имали веднъж спонтанен аборт, рискът от повторна поява е задължителен. Притеснението е излишно, защото такава закономерност няма, според специалистите. Има други обстоятелства, които биха могли да увеличат риска, като например 2, 3 или повече последователни спонтанни аборта.

Зацапване

Според много митове, зацапването е сигнал за незабавен спонтанен аборт. Няма повод за паника. Зацапването може да се дължи на редица неща – може да е инфекция, може да е цветна бременност, но не е задължително да означава аборт. Добре е да се посъветвате с лекар, все пак.

Компютри и лъчение

Много хора смятат, че радиацията от лъчението, породено от високите технологии може да увеличи риска от спонтанен аборт. Няма изследвания, които да доказват това твърдение. Облъчването в големите градове е в рамките на допустимото. И все пак, ако имате притеснения, не прекарвайте много време пред компютъра.

Коментирай
33 rate up comment 10 rate down comment
. ( преди 9 години )
ha ha haА кое е причината за спонтанните аборти?:) Гойската принадлежност?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар