Бременност

Зъбните инфекции пречат на плодовитостта

Влошеното здраве на устната кухина влияе негативно върху фертилитета

18.06.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много обстоятелства могат да повлияят плодовитостта както на жените, така и на мъжете. Оказва се, че дори здравето на устната кухина има значение за фертилитета.

Венците и зъбите са често срещано огнище на инфекции, които често тлеят в организма много дълго, преди човек да разбере, че има някакъв проблем. За съжаление, понякога ненавременното им отстраняване може да има сериозни последствия.

Здравето на устната кухина влияе и върху плодовитостта. Но как? Какво трябва да направите, за да не позволите зъбните проблеми и инфекциите на венците да попречат на желанието ви да имате дете? Не само инфекциите повлияват плодовитостта, но и съставките на средствата за измиване и поддържане на устната кухина могат да окажат известно влияние!

Проверете съставките на пастата за зъби и водата за уста

Възможно ли е те да бъдат причина да не можете да забременеете? Да! Внимателно проверете етикетите за съдържание на триклозан, често използван като антибактериално съединение. Според изследванията, този химикал влияе понижаващо на репродуктивните хормони, включително на естрогена и тестостерона.

Свързани статии

Зъбното здраве и мъжката плодовитост

За зачеването е от значение не само женската, но и мъжката плодовитост. В едно израелско проучване, проведено през 2010 година, е констатирано, че между 23 и 52% от мъжете, които имат проблеми с репродуктивното здраве, са имали и възпаления на венците и зъбни заболявания.

Тези обстоятелства причиняват намаляване броя на сперматозоидите и забавят способността им за движение.

Амалгамата е вредна

Много се изговори за амалгамата през последните години. Почти напълно беше отречена нейната употреба като вредна. Модерните технологии предлагат достатъчно добри материали, които да бъдат използвани за пломбиране на зъбите. Затова ако имате все още от старите амалгамни пломби в устата си, по-добре ги сменете.

Поддържане на здравословни навици

Здравето на устната кухина е от съществено значение за плодовитостта и шансовете за зачеване. Постарайте се да изчистите всички инфекции и развалени зъби от устата си, за да сте сигурни, че ще подобрите възможността да забременеете.

Придържайте се към редовни стоматологични прегледи, почиствайте зъбите най-малко 2 пъти на ден, използвайте зъбен конец и вода за уста (внимавайте със съставките)!

Коментирай