Бременност

Кога ще свалите излишните килограми след раждане

За кой период е характерно да свалите най-много килограми?

14.07.2014г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени се притесняват дали ще успеят да върнат формата си след бременността и раждането. Важно е да се знае, че голяма част от натрупаните килограми се дължи на нарастването на бебето, тъканите около него, кръвоснабдяването, околоплодните води.

Приблизително новороденото тежи около 3,4 кг. Но колко килограма ще свалите вие веднага след излизане от родилната зала? Колко време ще отнеме да върнете предишните си фигура и тегло?

Обикновено всяка жена има своите индивидуални особености, така че при всяка е различно.

Независимо дали кърмите или не, има някои горе-долу обособени периоди, които могат да ви послужат като ориентир за това дали губите тегло в нормалните граници.

Кои са етапите, които са показателни за загубата на тегло след раждане?

24 часа след раждане

Жените губят средно почти по 5,400 кг веднага след раждането. Това тегло се състои в кръв, течности, плацента, други тъкани и, разбира се, бебето. В този момент започва същинското сваляне на следродилния корем.

Свързани статии

Една седмица след раждането

В този период се изхвърлят много течности от организма, затова ще ходите до тоалетна по-често, особено ако сте били под епидурална упойка. Не бързайте да правите изтощителни упражнения и да гладувате – все пак ви трябват сили, за да кърмите.

Кърменето също сваля килограми, тъй като при този процес се извличат мазнините от тялото на майката. Заради кърменето жените обикновено биват съветвани да приемат по около 500 калории повече от обикновено в диетата си, но въпреки това се наблюдава редукция на теглото.

Въпреки това, някои жени могат да отслабнат по-бързо от други, независимо дали са кърмачки или не.

Две седмици след раждането

С течение на кърменето вашите хормони ще започнат да се нормализират и да влизат в стария ритъм. Но не забравяйте, че все още сте в „бебешки ритъм“ и не трябва да се депресирате, ако не сваляте толкова, колкото ви се иска!

В този период средното тегло, което би трябвало да сте свалили е 3-4 кг.

Един месец след раждането

В този период е може би най-благоприятното време за родилките, защото вече трябва да са свалили средно 10 кг след раждането, а някои дори повече. Според Американския конгрес на акушерите и гинеколозите, майките не трябва да качват повече от 13 до 15 кг по време на бременността, за да е по-лесно да свалят след това каченото тегло.

Коментирай