Бременност

Чести грешки, които бременните допускат

Лекуват се самостоятелно

29.07.2014г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Бременността е специален момент в живота на всяка жена. През този период тя се нуждае от много грижи, почивка, добра храна, добро медицинско обслужване и т. н.

Но често биват допускани грешки, които могат да нарушат нормалния ритъм на протичането на бременността и дори да бъдат рискови за здравето на майката и бебето. Вижте някои от тях.

Неправилни навици за сън

Според специалисти 6-7 часа сън могат да бъдат достатъчни, за да възстановите силите си. Но тези часове за почивка по време на бременност не са достатъчни. В тялото на жената настъпват редица промени, включително и хормонални.

Добре е да спите около 10 часа. Недоспиването не само е причина вие да се усещате изморени, но може да доведе до преждевременно раждане.

Хранят се като за двама

Често срещано по време на бременност е жената да се притеснява за теглото, което наддава и това да е причина тя да не се храни достатъчно или да се храни обилно, което води до наднормено тегло и други усложнения, като гестационен диабет например.

Много бременни забравят, че не толкова количеството, колкото качеството на приетата храна е от значение. Според специалисти една бременна трябва да получава с около 300 калории повече през деветте месеца.

Храненето трябва да бъде разнообразно и да не се допуска дефицит на важни витамини, минерали и хранителни вещества.

Липсата на физическа активност

Все още има бременни, които вярват, че щом забременее жената трябва да намали до минимум физическите дейности. Това вярване е погрешно! Леките умерени дейности могат да бъдат добри за вас и здравето на вашето бебе.

Да облекчат редица болки и неразположения, да направят раждането по-леко, да ви помогнат да бъдете по-енергични и в добра форма. Ако бременността ви протича нормално може да продължите с вашите ежедневни навици, като разходки в парка, йога, плуване, аеробика.

Лекувате се самостоятелно

По време на бременност ще настъпят редица неразположения, включително настинки и грип. В тези моменти е добре да се консултирате със специалист и да не прибягвате до самолечение, тъй като много медикаменти могат да имат неблагоприятен ефект върху вашето здраве и здравето на вашето бебе.

Хубаво е да се консултирате със специалист и за пренаталните витамини, които ще приемате. От друга страна много бъдещи майки забравят, че има и редица козметични процедури и терапии, които не се препоръчват през бременността.

Свързани статии

Затова е добре да се информирате предварително от наблюдаващия ви лекар, кое е безопасно и кое трябва да избягвате.

Не посещавате семинари за бременни

Въпреки литературата, която сте си закупили, съвети на роднини и близки, които вече са преминали през бременността и раждането, добре е да посещавате семинари за бременни.

На тези лекции вие и вашият партньор може да научите много нова, интересна и полезна информация за раждането, бременността, кърменето, захранването на бебето и т. н., както и да зададете въпроси.

Пренаталните семинари дават изчерпателна информация и са един добър начин за сближаване на двамата родители.

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )