Седалищното раждане е голям проблем, който се случва в около 3-4% от преждевременно родилите се деца преди 37-ата седмица.

Именно в този период около 37-ата седмица бебето започва да се обръща с главата надолу към детеродния канал. Именно тогава могат да се случат тези аномалии, които да доведат до рисковото седалищно раждане.

В някои много редки случаи се наблюдава и странично разположено раждане, което изисква оперативна намеса.

Още по темата

Седалищното раждане се счита за рисково, защото има опасност от разкъсвания, задушаване на плода и прекомерно продължаване на родилния процес. В много малко случаи лекарите предприемат естествено вагинално раждане при тези обстоятелства. Това не означава обаче, че във всички случаи се налага секцио.

Кога има риск от седалищно раждане?

Това се установява при редовните прегледи при гинеколога, наблюдаващ бременността. Ако бебето не започне да се обръща след 36-ата седмица е необходимо специално внимание, което да проследи този процес. В случай, че се налага – да се планира и обмисли нуждата или не от секцио.

Кога може да се роди по естествен път, въпреки седалищното предлежание?

  • Бебето се оставя да излезе по естествен път ако не надвишава 3,5 кг
  • Ако краката на бебето са изпънати напред, така че да не възпрепятстват по-свободното му излизане
  • Майката няма гинекологични проблеми, които биха могли да предизвикат усложнения
  • Бебето е ниско в малкия таз, когато раждането започва
  • Контракциите са прекалено интензивни и чести, а разкритието достатъчно

Какво можете да направите, за да накарате бебето да се обърне?

Преди да изпробвате каквато и да е техника е добре да се консултирате с лекаря си, защото безопасността не е гарантирана! Целта на тези упражнения е да се използва гравитацията като метод за провокация на бебето.

  • Легнете по гръб и повдигнете таза възможно най-високо от пода. Направете това упражнение на гладно, за да не предизвикате повръщане. Пъхнете възглавница под таза и останете така за около 15 минути.
  • Паднете на колене с лакти, опрени на пода в кучешка поза. Изпънете тазовото дъно възможно най-назад и останете така за 15 минути.
  • Използвайте билки или акупунктура, които да провокират обръщане на плода.

Не забравяйте, че тези техники не са доказано ефективни и може да носят известни рискове.

Какви са шансовете да родите със секцио?

Големи, но все пак не е изключено и нормално раждане ако са налице гореспоменатите обстоятелства.

Повечето лекари предпочитат да не предприемат риска на вагиналното раждане, за да се избегнат всякакви неочаквани ситуации и опасности за здравето на майката и детето.