Бременност

Причини за кървене през бременността

Кои от тях за притеснителни?

26.08.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността и най-вече в нейното начало може да се появи странно кръвотечение. Дори веднага след зачеването могат да се появят тези плашещи симптоми. Но невинаги това означава аборт.

Кои са най-честите причини за кървене по време на бременността?

Хормонални пормени

Много жени изпитват кървете в началото на бременността. Ако то е по-силно може да е сигнал за извънматочна бременност или спонтанен аборт. Но най-често то се причинява от хормоните и по-точно промяната в тях, тъй като тялото на майката се подготвя за отглеждането на плода. 

Млечница 

Кървенето може да е причинено и от млечница, която често бива предизвикана именно от промените в хормоните. 

Ерозия на шийката на матката

Друга причина за кървене по време и в началото на бременността може да е ерозия на шийката на матката. Кървенето може да настъпи и по време на секс, защото тази област е много крехка и мека, а през бременността тъканите й се изпълват с повече кръв. 

Това състояние не е сериозно и не води до нищо опасно, затова няма място за притеснение, но винаги трябва да се консултирате с лекар.

Вагинални инфекции

Вагиналните инфекции могат да са още една причина за поява на кървене и зацапване през бременността. Размерът на кръвотечението зависи от тежестта на инфекцията. Кандидозата е особено често срещано състояние по време на бременността, което води до кървене. Или инфекцията и възпалената кожа, или чесането водят до кървене. 

За да установите от къде идва кръвта подложете салфетка върху бельото си и я дръжте 1 час. Ако зацапването се отбележи по краищата на салфетката, вероятно кръвотечението идва от раздразнената кожа. Ако обаче е центрирано в средата на салфетката това е знак, че идва от вагината. Посетете лекар.

Свързани статии

Отлепване на плацентата

Внезапно и силно кървене, придружено със силни спазми може да е сигнал за отлепване на плацентата. Това е спешен медицински случай и изисква незабавна лекарска помощ. Това състояние крие рискове от спонтанен аборт и е застрашаващо за здравето на майката и бебето.

Цервикална ектропия или полипи

В около ¾ от случаите се наблюдава кървене до 28-мата седмица. В повечето случаи няма повод за притеснение, но това не означава проблемът да се неглижира. Все пак, в 35% от случаите кървенето говори за цервикална ектропия или цервикален полип, които изискват лечение. 

Към края на бременността при някои жени се наблюдава смесване на кървенето с цервикална слуз. Това е сигнал, че раждането наближава. Матката се разтваря и разкритието започва. Обикновено в следващите 2-3 дни раждането настъпва. За по-голяма сигурност отново посетете лекаря си, ако ви се случи това кървене.  

Коментирай