Бременност

Бременност при сърдечни заболявания

Какви са рисковете?

01.10.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността рисковете за здравето на майката са много. Случват се толкова много и различни промени в тялото, че понякога дори има опасност за живота.

Има много жени, чието сърце е болно под една или друга форма, но въпреки това решават да дадат живот. Тази похвална постъпка често носи риск за живота.

Как бременността влияе на сърцето?

Ако имате заболяване на сърцето вие неминуемо се нуждаете от специално лекарско наблюдение.

Бременността стресира сърцето и кръвоносните съдове. По време на 9-те месеца обемът на изпомпаната кръв се увеличава с 30 до 50%, за да се захрани достатъчно плода. Това повишава сърдечната честота и предизвиква по-усилена работа на сърцето.

Самото раждане натоварва допълнително сърцето.

Какви са рисковете?

Рисковете варират в зависимост от естеството и тежестта на сърдечното заболяване.

Проблеми със сърдечния ритъм

Незначителните отклонения в сърдечния ритъм обикновено не са проблем и се следят от наблюдаващия бременността. Те обикновено не са причина за безпокойство.

Проблеми със сърдечните клапи

Ако имате увреждания на сърдечните клапи или изкуствени такива, тогава сте изправени пред повишен риск от поява на усложнения при нормално раждане. Когато клапите не работят правилно, това може да предизвика повишаване на кръвния поток и съответно кръвоизлив, който може да е фатален.

Освен това увредените сърдечни клапи крият риск от ендокардит – потенциално животозастрашаваща инфекция на обвивката на сърцето и клапите. Това състояние носи опасност от съсирване на кръвта и запушване на кръвоносен съд (тромбоза).

Застойна сърдечна недостатъчност

Застойната сърдечна недостатъчност може да накара сърцето ви да не съумее да изпомпа достатъчно количество кръв. Това състояние носи риск от недостатъчно оросяване на мозъка и органите.

Свързани статии

Вроден сърдечен дефект

Ако сте родени с проблеми със сърцето, има голяма опасност и бебето ви да се роди с подобен наследствен проблем. Съществува опасност от преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Какво трябва да направите?

Ако знаете, че имате сърдечно заболяване преди бременността и най-вече – ако взимате лекарства за контролирането му, трябва много щателно да обсъдите всичко с лекаря си. Вероятно ще се наложи промяна в лечението с оглед здравето на бебето. Необходимо е стриктно и регулярно лекарско наблюдение по време на цялата бременност. Раждането също трябва да се обсъди. В повечето случаи лекарите препоръчват секцио, освен ако няма достатъчно показатели за нормално раждане.

Какво можете да направите, за да избегнете усложнения?

Почивайте си повече. Не се претоварвайте. Хранете се здравословно и се разхождайте всеки ден. Избягвайте тежка физическа активност. Много важно е също така да се стараете да се справите със стреса и тревожността.

Задължително избягвайте пушенето и алкохола.

Ще можете ли да кърмите след раждането?

Да, дори е много важно. Лекарите насърчават кърменето за повечето жени, които имат сърдечни проблеми, дори и за тези, които взимат някакви лекарства. Всичко се обсъжда предварително с наблюдаващия лекар.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
елена ( преди 8 години )
Здравейте, аз бях със сърдечна недостатъчност 3 степен и мога да кажа , че заболяването е лечимо. Лечението ми продължи една година при проф. Димитров и умората, тежестта в гърдите, отоците, тахикардията изчезнаха.Не желая тук да правя реклама на който и да е , а да споделя с вас , че при добър лекар и стриктно спазване на процедурите- нещата са обратими.Ако някой желае да ми пише vsv2303***abv.bgбЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време