Бременност

Сокът от сливи – полезен за здравето на бременната

Помага при запек

03.10.2014г. / 15 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

По време на бременност, освен здравословното хранене, е важен и приемът на здравословни напитки. Ако бъдещата майка не приема достатъчно течности, може да се дехидратира. Освен препоръчаните вода и чай, вижте няколко добри причини да пиете по-често сок от сливи.

Спомага за здравословно храносмилане

Сокът от сливи е богат на много полезни диетични фибри, които подобряват процеса на храносмилане през бременността. Стомашните киселини и лошото храносмилане са често срещано неразположение. Приемът на пресен сок от сливи може да помогне да ги облекчите.

Богат е на важни витамини

Бременната трябва да приема достатъчно количество витамини. Освен пренаталните таблетки, голяма част от тях бременната може да си набави чрез сок от сливи. Той съдържа витамините А, С и К. Витамин А е от съществено значение за зрението и клетъчното делене, витамин C за имунитета, а витамин К за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.

Богат е на минерали

Сливовият сок съдържа едни от най-важните за здравето микроелементи, като калций, желязо, калий и магнезий. Жените по време на бременност се нуждаят от калций повече, отколкото обикновено. Калцият играе роля в свиването на мускулите, а магнезият помага за тяхното отпускане.

От друга страна благодарение на магнезия вие ще усещате по-рядко болезнените мускулни крампи. Желязото е важно за засилване на защитните сили на организма и намалява риска от появата на анемия, а калият помага за поддържане на здравословни нива на водно-електролитния баланс.

Помага при запек

Запекът често е следствие от лошото храносмилане. Проблем, който не бива да бъде подминаван, защото носи редица други усложнения със себе си, като появата на хемороиди и общ дискомфорт. Всекидневната консумация на сок от сливи ще регулира стомаха и така ще се намали значително риска от появата на запек.

Свързани статии

Важен е за здравината на костите

По време на бременност тялото на майката губи много калций, който отива за здравословното развитие на бебето. Важно е неговата костна система да се развие правилно, но и костите на майката трябва да бъдат здрави и силни. Сокът от сливи съдържа добри количества от този така важен елемент.

Богат е на фолиева киселина

Фолиевата киселина е много важен хранителен елемент за бременни жени, а някои започват с нейния прием и преди зачеването. Тя е важна за подпомагане правилното развитие на мозъка, гръбначния мозък и нервната система на плода. Освен предписаните от лекар добавки, фолиева киселина може да си осигурите и чрез консумацията на свежия и вкусен сок от сливи.

Коментирай