Бременност

Токсоплазмоза и бременност

Как да се предпазим?

14.10.2014г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бременността е крехък период от живота на една жена, през който тя трябва да направи всичко възможно, за да запази здравето си в името на раждането на здраво бебе.

Понякога обаче това е възпрепятствано от различни фактори и заболявания. Едно такова заболяване е токсоплазмозата.

Какво представлява токсоплазмозата?

По принцип това е леко протичащо инфекциозно заболяване, което обаче може да създаде доста проблеми по време на бременността. Получава се от паразит, наречен toxoplasma gondii. При здрава имунна система организмът сам се справя с неутрализирането на този болестотворен микроорганизъм.

Свързани статии

По време на бременността нещата стоят доста по-рисково. Микроскопичният паразит може да навлезе към плода през плацентата и да предизвика сериозна инфекция.

Инфекцията може да бъде лека или тежка, което носи рискове от раждане на мъртъв плод или раждане на бебе с изключително сериозни увреждания.

Как се разпространява токсоплазмозата?

Според експертите, с токсоплазмоза най-вече можете да се заразите чрез сурово месо или консумация на недопечено месо. Също така заразена с този паразит почва може да пренесе токсоплазмите по зеленчуци и кореноплодни, които при недобро измиване крият риск от заразяване.

При кръвопреливане от заразен донор също съществува риск от предаване на заразата.

Какво можете да направите, за да избегнете инфекцията?

За да сте сигурни по време на бременността си, най-добре е да спазвате следните съвети:

  • Не пийте пастьоризирано мляко или продукти, направени от пастьоризирано мляко – преварявайте млякото. При температура на кипене много от микроорганизмите умират и млякото става безопасно за консумация. Избягвайте сурови яйца и сладкиши със сурови яйца, например тирамису.
  • Измивайте стриктно плодовете и зеленчуците, ако трябва ги киснете известно време преди консумация.
  • Мийте старателно дъските за рязане и кухненските плотове. Върху тях се задържат най-много рискови бактерии, особено след обработка и рязане на сурово месо и морски дарове.
  • Не докосвайте устата, носа или очите докато приготвяте храна, каквато и да е тя. Уверете се, че нямате отворени рани по ръцете, които биха могли да имат съприкосновение с потенциални заразни продукти.
  • Носете ръкавици за еднократна употреба.
  • Не допускайте мухи и хлебарки в кухнята си. Те пренасят хиляди зарази отвън.
  • Не пийте вода от несигурни източници. Такива са чешмяната вода, както и натуралните извори. За предпочитане е бутилираната минерална и трапезна вода.
  • Избягвайте обществени пясъчници, в които детето ви може да играе. Пясъкът в тези места, предназначени за игра е изключително мръсен. През нощта в него могат да ровят всякакви птици, най-вече гълъби и врабчета, които както знаем са си същински градски помияри, пренасящи много зарази. Същото се отнася и за безпризорните кучета и котки.
Коментирай