Организмът ни в днешно време неистово се нуждае от детоксикация. Някои хора предпочитат да се освобождават от токсините чрез лечебен глад, други чрез ден от седмицата, прекаран само на вода, трети избират детоксикация чрез полезни плодови и зеленчукови сокове.

Прочистването се прави главно заради храносмилателната система. Доказано е обаче, че ако тя е в добро състояние, целият организъм, в това число и имунната система, ще е здрав. Замърсяването на организма води до оксидативни процеси, които водят до състаряване и израждане на клетките. Освен това запасите от антиоксиданти в тялото рязко намаляват.

Още по темата

Процесът на детоксикация чрез полезни сокове изисква широк спектър от витамини, минерали и хранителни вещества, затова е добре соковете да са възможно най-разнообразни. Голямото количество течности също е от решаващо значение.

Предимства на пречистването чрез сокове

Повечето плодове и зеленчуци имат природни пречистващи свойства, които се засилват и стават още по-достъпни за организма, когато са под формата на сок. Зелените зеленчуци съдържат хлорофил, който има лечебен и прочистващ ефект върху организма. Така подхранвате тялото си без да го натоварвате с излишни токсини, които се отлагат и не се метаболизират.

Какви са целите на пречистващата диета чрез сокове?

  • Да се повиши ефективността на храносмилателната система
  • Да се стимулират други органи и системи, участващи в естественото детоксикиране
  • Да се възстанови балансът на антиоксидантите в организма

Важни съвети за правилно приготвяне на прочистващи сокове

  • Винаги правете сокове от пресни продукти, а не от консервирани!
  • Избягвайте добавянето на каквито и да било сол или захар в соковете! Пийте ги с естествения им вкус!
  • Добавяйте по малко джинджифил или лимонов сок за подправяне. Може и малко чесън по желание. Той е с наситен аромат и някои хора го избягват. Но лечебните му свойства са безспорни!

Рискове за здравето

Въпреки че диетата с прочистващи сокове е богата на витамини, минерали и течности, в нея липсват макронутриенти като фибри, протеини и мазнини. Така че е добре да се включват и ядки в соковете.

Няколко бадема, орехи или ленено семе ще внесат в пречистващия ви сок необходимите влакнини.

Кой трябва да избягва детоксикиращите сокове?

  • Бременни жени и кърмещи майки
  • Пациенти, които се възстановяват от тежки заболявания и лечение
  • Хора с нисък имунитет
  • Хора с метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет тип 1 и 2.

Тук можете да видите един примерен дневен план за диета с детоксикиращи сокове.