Бременност

Сигурни знаци за започващо раждане

Кога е време да се отправите към болницата?

23.10.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

С напредване на бременността, повечето жени желаят раждането да настъпи колкото се може по-бързо. Износването на този немалък товар е трудна задача, пък и всички промени, които настъпват в този период са доста трудни за понасяне.

Когато моментът настъпи, има няколко сигурни знака, че раждането е вече в процес. Кои са те?

Болки в гърба

Не че през останалото време болки в гърба липсват, но когато раждането започне, те ще се засилят. Усещането е за пулсираща болка, която се появява и отшумява, подобно на контракция. Редно е веднага да отидете в болницата, защото ако болките са силни и неотминаващи, това може да е сигнал за седалищно раждане, което изисква незабавна лекарска намеса.

Общо неразположение

Понякога просто се чувствате зле. Така ще се чувствате и в ранната фаза на раждането. Понякога симптомите дори могат да наподобят неразположението при грипна инфекция. Не забравяйте да пиете достатъчно течности и да сте добре хидратирани.

Зацапване

Кървавото течение може да е леко розово, може и да е с ръждив цвят. Понякога дори е чиста яркочервена кръв. Това е знак, че шийката на матката се разширява, за да даде път на идващия плод. Стените й изтъняват, за да се подготвят за изхвърлянето на плацентата.

Свързани статии

Поява на слуз

Шийката на матката е съединена с лигавицата посредством тъкан, която предпазва бебето от навлизането на различни потенциално опасни организми. Когато разкритието започне да се увеличава, част от тази мека тъкан се освобождава под формата на гъста слуз.

Ще забележите колко бързо настъпват тези промени. Малко след това настъпва и спукването на амниотичния сак.

Диарични изпражнения

Разхлабените изпражнения се причиняват от простагландина, който се увеличава по време на раждането. Той омекотява тъканите, за да може плодът по-лесно да излезе. Но това влияе и върху мускулатурата на червата, тъй като и те се намират в близост. Обикновено раждането е въпрос на часове.

Контракции

Те са най-ясният знак, че е време да раждате. Раждането направо си е започнало. Получават се, когато шийката на матката се разшири, за да осигури достъпен път на бебето към изхода на родилния канал.

Коментирай