Бременност

Как да предотвратите напълняването през бременността?

Контролирайте податливостта си на вредни храни

11.11.2014г. / 13 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едно от най-големите опасения на жените през бременността е наддаването на свръхтегло. Никоя жена не иска да напълнее прекалено, защото това не само влошава фигурата й и прави възвръщането й трудна задача, но е проблем за здравето й и това на бебето.

Какво можете да направите, за да се предпазите от вредно напълняване по време на бременността?

Стартирайте бременността при нормално тегло

Много е важно да не забременявате, докато имате килограми за сваляне. Това повишава значително риска от трупане на още излишно тегло. Зачеването при наднормено тегло крие много рискове за здравето на бебето и майката.

Освен това хормоналният баланс е пряко свързан с теглото, затова бременността не трябва да настъпва в такъв момент.

Яжте умерено и често

Малките порции, приемани по няколко пъти на ден са най-добрият начин за контрол на теглото. Според специалистите, калориите, които трябва да приемате на хранене през първия триместър са около 340.

През втория триместър направете дневния прием по-богат общо с 450 калории и всичко би трябвало да е наред. Все пак не трябва да се лишавате от важни хранителни вещества. Не забравяйте разнообразието.

Избирайте здравословни закуски между храненията

Много жени не отдават съществено значение на междинните хранения. Но ако те се състоят от вредни храни, това няма да се отрази добре на фигурата ви. Най-подходящи са плодовете, зеленчуците, киселото мляко и продуктите, богати на фибри.

Избягвайте сладкиши, тестени изделия и месо.

Пийте повече вода

Организмът трябва да е много добре хидратиран, за да поддържа здравословни нива на теглото. Водата облекчава запека, помага за по-лесното извеждане на токсините от организма, подобрява функциите на храносмилателната система, което помага в контролирането на теглото.

Контролирайте податливостта си на вредни храни

Когато на човек му пригладнее, той е склонен да се нахвърли върху кутия сладолед, порция пържени картофи, парче торта и всякакви подобни калорични, вредни и пагубни за теглото и здравето храни.

Вместо това си наложете да похапвате здравословни мазнини, фибри и сложни въглехидрати, които няма да навредят на теглото ви. Изходът от затворения кръг на вредните храни е психологическа устойчивост.

Свързани статии

Започнете да ходите повече

През бременността е препоръчително да се поддържа добра физическа форма. Но понякога упражненията са нож с две остриета. Най-безобидното и същевременно ефективно упражнение е ходенето.

Затова ходете всеки ден. Разходките ще ви помогнат да контролирате теглото си и да поддържате добро здравословно състояние.

Награждавайте се

Пълното отричане също не е полезно. Хора сме все пак и тоталното мъчение на съзнанието не е добър вариант.

Ако ви се прияде нещо вредно, сладко или забранено – хапнете си от любимото лакомство, но просто намалете порцията. Нека тя да е максимално малка. Използвайте малки съдове, за да изглежда храната повече.

Кърмете, ако можете

След раждането, кърменето е следващият етап от следродилния период, който спомага много за поддържането на теглото. С кърмата се предават много хранителни вещества на бебето, което регулира теглото на майката.

Коментирай