Бременност

Сексът през бременността – триместър по триместър

Кое може да се окаже пречка за добрия секс през бременността?

11.12.2014г. / 15 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сексът е нещо, което притеснява много двойки по време на бременността. Татковците имат усещането, че могат да навредят по някакъв начин на бебето, а майките се притесняват, че може да се повиши риска от спонтанен аборт или да възникне някакво усложнение.

За да развенчаем предположението, че сексът може да се окаже опасен по време на бременността, ще проследим как се отразява той във всеки триместър от началото до края на бременността.

Сексът в първи триместър

Симптомите през първото тримесечие като сутрешно гадене, умора, оток и напрежение в гърдите могат да оставят неприятно усещане у жените и да предизвикат спад в либидото. Според лекарите няма абсолютно никаква физическа причина да не правите секс, но е редно да слушате тялото си. Щом то няма желание за интимност, просто изчакайте, докато страстта се върне.

Най-важното е да общувате с половинката си и да се отдадете на гушкане и целувки. Желанието за интимност ще се възвърне от само себе си.

Сексът във втори триместър

По време на втория триместър от бременността сутрешното гадене вероятно е започнало да преминава, така че една негативна спънка за секса е отпаднала. Много жени споделят, че се чувстват най-добре през втория и третия триместър с изключение на тежестта от нарастващия плод. Но затова има различни интимни пози, които ще ви улеснят в любовната игра.

Според лекарите хормоните през второто тримесечие постепенно се нормализират, което подобрява емоционалното и физическото състояние на бъдещите майки. Те се чувстват по-добре и желанието им се възвръща.

Свързани статии

Сексът в трети триместър

През третото тримесечие на бременността страхът от секса се възвръща, защото майките започват да усещат тежестта от нарастващия живот вътре в тялото си. Обикновено притесненията, че нещо може да се обърка, стават все по-големи. Нормално е да се чувствате така.

Повишаването на теглото, от друга страна, е още една предпоставка за затруднения в интимен план. Ако вашият партньор е наясно с възможностите за секс пози в този затруднен период и няма нищо против експериментирането, всичко ще е наред.

Няма опасност от преждевременно раждане в третия триместър, причинено от секс. Рисковете това да се случи са изключително малки. Те съществуват ако бременността е рискова или са възникнали усложнения.

Ако нямате подобни оплаквания и всичко върви по план, няма място за притеснения, а е време за игри!

Коментирай