Бременност

Грешни употреби на теста за бременност

Които могат да ви подведат

29.12.2014г. / 13 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато си правите тест за бременност много неща могат да се объркат и тестът да ви подведе. Не бързайте да го обвинявате, защото може да сте направили нещо погрешно.

Кои са най-честите грешки, които много жени правят при употребата на тест за бременност?

Правите теста твърде рано

Объркващо е кога точно трябва да направите теста. Много жени бързат да го направят, веднага щом се усъмнят, че може да са бременни.

Много тестове за бременност на пазара гарантират, че са до 99% точни дори преди менструалния цикъл. Това е напълно погрешно. За да сте абсолютно сигурни в точността на теста, трябва да изчакате до прескачане на една менструация.

Това е така, защото не във всички случаи при ранно тестване на урината в нея е наличен хормонът, който се отделя при бременност.

Не следвате инструкциите правилно

Тестовете за бременност съдържат в опаковката си подробни инструкции за употреба. Много жени нямат търпение да изчакат отреденото технологично време за изпълнение на теста. Ако погледнете прозорчето, в което трябва да се появят чертите, в него може да има изображения, подобни на черти или плюсове, но това не означава задължително, че сте бременна.

Затова е важно да изчакате напълно времето, описано в листовката, преди да отчетете теста.

Чакате твърде дълго

Прекаленото чакане при отчитането на теста също не е добра идея. Обикновено има специално отреден промеждутък от време – не повече от 5 минути, в което трябва да отчетете теста. След това валидността му става съмнителна.

Свързани статии

Не вярвате на положителния тест за бременност

Нерядко се случва това. Много жени не вярват на положителната проба, показана на теста и продължават с вредните си навици. Това крие огромни рискове за здравето. При наличие на положителна проба трябва да предприемете по-нататъшни действия, които да потвърдят бременността, за да сте наясно как да процедирате след това.

Доверявате се на отрицателен резултат

Ако сте получили негативен резултат на теста, това невинаги задължително означава, че не сте бременна. Ако до една седмица менструалният ви цикъл не е дошъл, трябва да направите теста отново или да отидете на лекар.

Отново причина за грешния резултат може да е прекалено малкото наличие на човешки хорион гонадотропин или хормона на бременността в урината, както го наричат.

Коментирай