Бременност

Симптоми на следродилната депресия по време на бременност?

Жените, които страдат от депресия, са с по-висок риск от развитие на следродилна депресия

01.02.2015г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Зачеването и появата на бебето са най-радостните събития в живота на една жена. Но за много жени, освен обичайните неразположения произтичащи от бременността, настъпват и сериозни предизвикателства, свързани с психичното здраве.

До 70 на сто от жените след като родят споделят, че изпитват някакъв вид тъга, страх, а при приблизително 16% от родилките депресията се проявява в пълната й форма.

Но не всички жени попадат в капана на депресивните състояние след раждането. Според скорошно проучване на американски специалисти, има три различни подвида на заболяването.

Проучването показва, че някои жени изпитват депресивни симптоми още по време на бременността, което може да доведе до по-голям риск от развитие на най-тежкия вид на следродилна депресия.

Следродилната депресия може и да има проявени симптоми, които могат да започнат по време на бременността. Доброто разбиране на разликите в клиничното състояние на следродилна депресия е важно, за да знаят специалистите как да въздействат върху нея, да я диагностицират и лекуват.

Проучването анализира 10 000 жени, чиито данни са събрани по време на предишни проучвания. Изследователите разделили жените, които страдат от следродилна депресия в клас 1, клас 2 и клас 3. Клас 1 се характеризирал с много тежки симптоми, следван от клас 2 и 3.

Като за третия клас се съобщава, че е силно свързан с появата на симптомите по време на бременност, както и безпокойство, лошо настроение, акушерски усложнения, дори склонност към самоубийство.

Учените добавят, че жените, които страдат от депресия, са с по-висок риск от развитие на следродилна депресия.

Свързани статии

Напоследък изследванията показват други важни и неизвестни досега рискови фактори за следродилна депресия. Изследователи от Northwestern University съобщават, че контролирането на болката по време на раждане и след това може да намали риска от следродилна депресия.

Проучването показва, че жените, които са раждали без прилагането на епидурална упойка са по-склонни да изпаднат в следродилна депресия след раждането.

Друго финландско проучване установи, че жените диагностицирани със страх от раждането, са три пъти по-застрашени от следродилна депресия.

Коментирай