Бременност

Неудобни неразположения през бременността

Изпускане на урината

17.03.2015г. / 17 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Ако вярваме на филмите, бременността протича леко, без усложнения, неразположения и ние се чувстваме в отлична форма и красиви. Но бременността е специален момент, през който всяка жена преминава по различен начин.

Въпреки това, чудото, благодарение на което се появява нов живот е изпълнено и с нелеки моменти и неудобни неразположения. Защо неудобни? Защото много жени, които ги изпитват се срамуват от тях. Ето някои напълно нормални промени, които не бива да ви притесняват.

Газове

Едно от най-честите неразположения по време на бременност, от които не бива да изпитвате срам е образуването на газове. Когато бебето расте, храносмилателните функции се променят. Освен това, по време на бременност консумирате разнообразни храни, понякога в невероятни комбинации, които също могат да допринесат за образуването на газове.

Не забравяйте, че едни от най-любимите ви плодове и зеленчуци като ябълки, круши, карфиол, боб, брюкселско зеле, броколи, както и по-мазните храни, могат да допринесат за образуването на газовете.

Сърбеж в областта на зърната

Когато забременеете тялото ви постоянно се променя, а с него и състоянието на кожата. Най-уязвима е в областта на корема и гърдите. Ще забележите, че зърната ви се уголемяват и променят, защото се подготвят за процеса на кърмене, което може да предизвика сърбеж и болка.

Изпускане на урината

Вероятно сте забелязали, че когато се смеете, кихате, кашляте сте податливи на изпускане на малки количества урина. Това не бива да ви притеснява. Когато бебето расте, то оказва натиск върху пикочния мехур. При много бременни се среща това неразположение, което е съвсем нормално.

Чувствате се сякаш сте в пубертета

По време на бременност хормоните в тялото ви са сякаш като в увеселителен парк. Вие често сменяте своите настроения, нагласи, понякога сте твърде нервни, появяват се нежелани пъпчици и други.

Страшни сънища

Странните, тревожни сънища са нормална част от живота на всяка бременна. Когато заченете, вашият живот се променя. Появяват се куп въпроси, страхове и безпокойства, които в съчетание с умората могат да доведат до много неспокойни нощи и кошмари.

Хемороиди

Хемороидите са разширени кръвоносни съдове около ануса. Те често сърбят, болят, кървят, предизвикват парене и дискомфорт по време на изхождане, но са нещо нормално, от което не бива да се срамувате.

Много бременни жени страдат от хемороиди, тъй като те често са причинени от увеличаване на теглото, оказване на натиск върху вените в областта на слабините, недостатъчен прием на храни, богати на фибри.

Свързани статии

Изтичане на коластра

Както споменахме, гърдите се променят за предстоящото кърмене. Възможно е да забележите изтичане на течност от гърдите ви, която обикновено е коластра. Това най-често се случва около и след настъпването на 5-ия месец.

Добре е да уведомите вашия лекар и винаги носете сухи кърпички със себе си, които да поставите в сутиена в случай на изтичане на коластра.

Щръкване на пъпчето

Промяната в пъпчето се случва в последния триместър. Бебето продължава да расте, мястото в корема става малко, оказва се натиск и в резултата на това пъпчето щръква. След раждането то ще върне предишната си форма.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Свободно време