Бременност

Нормална бременност след спонтанен аборт

Как да възстановим тялото и духа?

13.03.2015г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Абортът е голям удар и шок за една бъдеща майка. Спонтанната загуба на бебето е силен психологически момент, който нанася големи емоционални щети.

Много жени се възстановяват трудно след такова сътресение. Въпросът е какво трябва да направите, за да имате една здравословна бъдеща бременност след спонтанния аборт?

Справяне с депресията

Депресията е естествен психологически механизъм, който настъпва след спонтанен аборт. Осъзнаването и справянето с депресията е от изключителна важност.

Позитивна нагласа

Създайте си позитивна нагласа. Вярата в успеха следващия път е важна. Повтарящите се спонтанни аборти засягат 1-2% от всички жени по света. Това не означава да се отчайвате, а напротив!

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е жизненоважна за правилното и здравословно протичане на бременността. Добре е да се приема с натрупване още преди самото зачеване.

След спонтанен аборт тя също е от съществено значение. Фолиевата киселина увеличава фертилните възможности и намалява риска от повторна руптура на мембраните, закрепящи плода към маточната стена.

Избягване на токсична експозиция

Излагането на вредни химически вещества е предпоставка за увеличаване рисковете от загуба на бременността. Колкото повече сведете тези рискове до минимум, толкова по-добре за здравословното ви състояние и следващата бременност.

В токсичните вещества влизат и алкохолът и цигарите.

Храни, които да се избягват по време на бременност:

  • Морска храна
  • Недопечена храна
  • Непастьоризирани напитки и храни
  • Неизмити плодове и зеленчуци
  • Кофеин, чай, алкохол
Свързани статии

Медитация

Медитацията и дихателните техники значително подобряват цялостната нагласа на тялото на майката. Една полезна техника за улесняване на бременността и раждането е продължителното и бавно издишване.

Йога

Йогата не представлява само определени физически упражнения за гъвкавост. Тя е начин на живот. Йога може да се практикува от всички хора с желание.

След спонтанен аборт йогата помага за цялостно тонизиране и възстановяване на изгубените сили и способности на тялото. Тя дава цялостен интегриран подход не само за майката, но и за бебето към по-добър и здравословен живот.

Дайте на тялото си време, спокойствие и подкрепа, за да се излекува и да увеличи шансовете си за следваща здравословна бременност.

Коментирай